tiistai 31. joulukuuta 2013

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme







Tämänvuotisen Finlandia-palkinnon saanut teos kuvaa venäläisen runoilijan Marina Tsvetajevan, hänen tyttärensä Aljan ja heidän miestensä elämää ja keskinäisiä suhteita kahdessa eri ajassa ja kahdessa eri maailmassa. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Tsekkoslovakiaan elokuussa 1923 ja Neuvostoliittoon elokuussa 1939. Vallankumousta paenneet valkoiset emigrantit palaavat Neuvostoliittoon rakentamaan kommunistista ihanneyhteiskuntaa. Mitä he sisimmässään ajattelevat, ei ihan selviä lukijalle. Onnea he eivät kuitenkaan tavoita.

Kirja on aluksi aika raskasta luettavaa. Ainakaan minua se ei heti imaissut mukaansa, mutta vähitellen se sai minut otteeseensa. Pelon kieli on kaunista ja sitä kannattaa lukea hitaasti ja keskittyen. Tätä on parempi lukea virkeänä ennemmin kuin illalla juuri ennen nukahtamista.

Äidin ja tyttären suhde on vaikea; näin varmaan on jokaisen hyvin lahjakkaan äidin kohdalla, tällaisen äidin maailma kun ei pyöri tyttären ympärillä, vaikka lasta rakastaakin. Äiti on vaikea.

Kirja on mittava, liki 600 sivua. Ehkä siihen olisi voinut sisällyttää tarkempaa analyysiä emigranttien motiiveista palata kommunistiseen isänmaahansa, josta olivat vallankumousta paenneet. Miksi he palasivat, mitä odottivat? Kun vihollinen lopulta oli omassa lähipiirissäkin, niin on selvää, että idealistiset odotukset eivät täyttyneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.