maanantai 11. maaliskuuta 2019

Einhorn Lena: Geniet från Breslau




Romaani nobelpalkinnon saajan Fritz Haberin ja ensimmäisen saksalaisen tohtoriksi väitelleen naiskemistin Clara Immerwahrin elämästä. Tavattoman mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu, todellinen lukunautinto!
Kirjassa on runsaat 500 sivua ja teemoja paljon: kemian historiaa, maailmansodan historiaa, naisten oikeuksien historiaa, romantiikkaa, psykologiaa. Rakenne pysyy kaiken aikaa käsissä, jokaisen luvun jälkeen ei vaihdeta aikakautta tai kertojaa, kuten nykyään melkein kaikissa kirjoissa on tapana. Jännite säilyy loppuun asti.  

Romaani perustuu todellisiin henkilöihin jaa todellisiin tapahtumiin. Ainakin kemistille oli kiinnostavaa lukea Haberin peräänantamattomasta ponnistelusta ilmakehän typen valjastamiseksi ammoniakiksi ja siis keinolannoitteeksi maailman ruokatuotannon turvaamiseksi.  Ammoniakin valmistusmenetelmä tunnetaan tänä päivänäkin Haber-Boschin nimisenä.  Mutta kuten tunnettua, alun perin ihmiskunnan parhaaksi tehdyt tieteelliset löydöt omaavat myös kääntöpuolen: niitä voidaan käyttää myös tuhon välineisiin.

Fritz Haberin rinnalla romaani kuljettaa Clara Immerwahrin tarinaa vahvasta ja älykkäästä naisesta, joka raivaa tiensä korkeimpien opintojen piiriin aikana, jolloin naisille ei edes ylioppilastutkinnon suorittaminen olisi ollut sallittua. Nuorten Fritzin ja Claran kohtaaminen koululaisina tanssikoulussa on taianomainen ja antaa aavistaa jotakin tulevasta. Ehkä he olivat luodut toisilleen, vaikka tieteen ja perheen asettamat velvollisuudet vetivät heitä lopulta eri suuntiin, samoin kuin tieteen, sodan ja etiikan asettamien arvojen painotukset. Kirjan herättämä painavin kysymys sodan mielettömyydestä nousee lukijan eteen aivan viime sivuilla. Tätä ei kannata eikä voi jättää kesken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.