Blondivitsit ja naisen logiikka ovat tarjoavat vitsinikkareille
ehtymättömän lähteen. Mutta kuinka on laita miehen logiikan kanssa? Kävisiköhän
esimerkiksi tiistaisessa Helsingin Sanomissa (2.10.2012) päkirjoitussivulla ilmestynyt Juhani
Mykkäsen kirjoitus ”Kielten opiskelu on ajan hukkaa”.
Mykkänen toteaa, että kielten opiskelu koulussa tuottaa
vaatimattomia tuloksia, ja siksi se on hukattua aikaa. Koulussa opitulla
kielitaidolla kieltä osataan käyttää ainoastaan tutuissa ja yksinkertaisissa
tilanteissa. Sitten hän kertaa: vierasta kieltä ei kannata opiskella kevein
perustein, sillä tulokset ovat todennäköisesti heikot ja aika on pois muun
oppimiselta.
Poikkeuksena Mykkänen myöntää, että hyödyllinen on englannin lisäksi muukin kieli, jota oikeasti osaa lukea ja puhua, esimerkkinä hän mainitsee valmiuden
Der Spiegelin lukemiseen.
Tästä poikkeuksesta on helppo olla samaa mieltä. Naisen
logiikalla vain on vaikea ymmärtää, miten hyvä kielitaito saavutetaan ilman
alkeisopintoja. Mykkäsen mielestä tie sujuvaan kielitaitoon kulkee ulkomailla
työskentelyn tai opiskelun kautta. Aivan varmasti, mutta vaikeaa sekin on ilman
minkäänlaisia alustavia valmiuksia.
Ettei kirjoituksen ajavana voimana vain olisi ollut happamia pihlajanmarjoja.
Ettei kirjoituksen ajavana voimana vain olisi ollut happamia pihlajanmarjoja.
Taitaa kylla olla miehen logiikkaa. Sita kayttaen taidan vaikkapa heti oppia astrofysiikkaa tai jotain muuta mita en ole koskaan opiskellut.
VastaaPoistahpy, Kannattaa jättää alkeet väliin ja opiskella suoraan mestariksi.
PoistaJos miehet oppivat kielen pelkällä kyseisessä maassa oleskelulla, niin miksi kaikki ne 10000-20000 suomalaista, jotka oleskelevat aurinkorannikolla eivät puhu espanjaa?
VastaaPoistaIines, Sasse! Vain pieni lapsi oppi kielen itsestään. Aikuiselta se vaatii aina opiskelua ja työtä. Tai ainakaan ei mitään hyvää kielitaitoa voi vain matkimalla saada: korkeintaan jonkinlaista köksvenskaa. Hesarin juttu oli ihan älytön, enkä ymmärrä miten sellainen on päässyt pääkirjoitussivulle. Yhtä älytöntä olisi selittää, että talonrakennuksessa ei kannata opetella perustusten tekoa, koska pelkillä perustuksilla ei saa asumiskelpoista taloa.
PoistaNaisen logiikalla kuitenkin tyvestä puuhun noustaan. Kieliopintojen antamilla valmiuksilla on hyvä jatkaa kielen harjoittamista sitten jos sattuu pääsemään kyseiseen maahan vaikkapa vähemmäksikin aikaa.
VastaaPoistaMutta miehet ajattelevat näköjään toisin. Eikä vain tässä asiassa, hm.
anja, Juuri niin, tyvestä puuhun. Eihän kai kukaan oletakaan, että koulusta päästyään ihminen olisi kaikentietävä ja kaiken osaava. Koulussa opittu antaa kuitenkin hyvän pohjan oppia lisää. Tärkeintä on oppia oppimaan.
PoistaTodellakin, lähteä nyt ummikkona ulkomaille töihin. Ensinnäkin moneen paikkaan ei saa edes työlupaa, paitsi Euroopan sisällä, mutta kuinka vaativaa työtä sitä voi luottaa ummikolle. Kieltenopetus kunniaan, sanon minä!
VastaaPoistakaari3, Kiletämättä työpanos tai opiskelu taitaa sujua aika vaikeasti, jollei kielestä ole hajuakaan. Ilman ponnisteluja ei kieltä opi vaikka asuisi vieraassa ympäristössä koko ikänsä: kokemusta on muutamasta usalaisesta tutusta, jotka vuosikymmeniä Suomessa asuttuaan eivät pysty sen vertaa keskustelua seuraamaan, että tietäisivät, mistä kahvipöydässä puhutaan. Ja kuten Iines ylempänä totesi: Espanjassa asustaa vuodesta toiseen suomalaisten ummikkojen heimo. Koulu antaa opinnoille pohjan, ja oppiminen jatkuu läpi elämän - niin kielissä kuin missä muussa asiassa tahansa.
Poista