perjantai 25. toukokuuta 2012

Docrates



Yksityinen sairaalahoito on viime vuosina puhuttanut suomalaisia. HYKSin yksityinen aloittanee toimintansa vuoden vaihteessa. Muutama vuosi sitten perustettiin yksityinen syöpähoitoihin erikoistunut sairaala Docrates. Kun julkinen sairaanhoito ei mitenkään kykene vastaamaan kaikkeen hoitotarpeeseen, on ehdottomasti hyvä asia, että vaihtoehtoja löytyy edes maksamalla.

Jokainen yksityispuolen potilas vapauttaa paikkansa julkisen puolen hoitojonoissa, joten tässä on nyt hyvä esimerkki win-win –tilanteesta, jossa kaikki osapuolet hyötyvät. KELAn korvauksia on turha kadehtia, niin pienestä rahasta on kysymys: KELAn kokonaismenoista yksityissairaaloiden korvaukset ovat häviävän pieni murunen. Samoin potilaan saama korvaus on lähinnä symbolinen – korvaus lienee noin 10 % kustannuksista ja kattaa suurin piirtein yksityislääkärin toimistomaksun. Joka tapauksessa jokainen yksityislääkärin potilas säästää yhteiskunnan varoja, paitsi jos joku luulosairas ihan huvikseen viettää aikaansa lääkärin vastaanotolla. Enkä usko, että monikaan sinne suotta menee.

Voidaan tietysti sanoa, että ihmiset ovat eriarvoisia, kun toiset pystyvät maksamaan itselleen yksityistä lääkärin hoitoa ja toiset eivät. Mutta niinhän se on, että toisilla on myös varaa ulkomaan matkoihin, autoihin ja purjeveneisiin, vaikka kaikilla ei ole.

Meille nousi julkisen sairaanhoidon puolella tie pystyyn, kun miehen kokolailla tukalaan tilanteeseen ei löydy helpotusta, paranemiskonsteista puhumattakaan. Vaihtoehdoiksi jäi odotella tilanteen huononemista tekemättä mitään tai kääntyä yksityisen tahon puoleen. Valitsimme jälkimmäisen tien.

Docrates-klinikalla lääkärin puheille potilas pääsi heti seuraavana päivänä, vieläpä lauantaina klinikan normaalien toiminta-aikojen ulkopuolella. Tarvittaviin tutkimuksiin lähete saatiin saman tien ja hoidot alkavat viivyttelemättä heti, kun kokeiden tulokset ovat selvillä eli ensi viikolla.Ymmärtääkseni kyseisen klinikan laitekanta ja osaamisen taso ovat korkeaa, vähintään yliopistollisen sairaalan tasoa.

Hoidot eivät ole helppoja: kaksi kuukautta viisi kertaa viikossa. Tuloksia voidaan saada puolen vuoden kuluttua hoidoista. Emme voi tietää, jaksaako potilas käydä koko rumban lävitse, emmekä voi myöskään tietää, mitä tuloksia hoidoilla lopulta saavutetaan. Saadaanko tilanteeseen helpotusta, paraneeko tauti mahdollisesti kokonaan vai valuuko koko ponnistus hukkaan. Varmaa vain on että tuleen ei saisi jäädä makaamaan ja että elämästä ei selviä hengissä. Toivotaan parasta!

***

Docrates-klinikka on inhimillisen kokoinen, erittäin viihtyisästi sisustettu. Uskon, että kaunis ympäristö ja ystävällinen kohtelu osaltaan auttavat potilasta tuntemaan olonsa rauhalliseksi.


Odotustiloissa on tarjolla virvokkeita ja hedelmiä.



 Lehtivalikoimasta huomaa, että klinikalla on kansainvälinen potilaskanta. Tämän saatoin itsekin odotustilan puheensorinan perusteella päätellä.Voimme pitää itseämme siinä mielessä onnekkaina, että nämä hoidot löytyvät vain 15 minuutin päässä kotoamme. Jos tähän olisi pitänyt ryhtyä toisella paikkakunnalla tai peräti ulkomailla, olisi se vaatinut vielä huomattavasti enemmän sekä fyysisiä että taloudellisia voimavaroja.




( Aina sarkasmiin taipuvaiseen mieleeni nousi sanaleikkejä. Docrates tietysti tullee nimestä Socrates, paitsi jos sen lukee doc-rates. On toinenkin yksityinen lääkäriasema, Doctagon, joka tarjoaa lääkärien kotikäyntejä. Se myös on joskus äärimmäisen tärkeää ja senkin palveluja olemme joutuneet käyttämään. Yrityksen nimen perustana kuulemma on sen perustajat ja heidän lukumääränsä eli  kahdeksan lääkärin ryhmä. Siis d niinkuin doctor ja octagon  = d-octagon. Tai sitten sanan voi jakaa toisin: doct-agon(y) )


2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä, hyvä kun on vaihtoehtoja, edes rahalla.
    Itse koin viime ja tällä viikkolla kuinka perusjutut eivät toimi. Varasin aikaa kontrollimammografiaan. Kukan ei vastannut. Kun vastasi se oli vastaaja, ajanvaraus kiinni.
    Soitin keskukseen. He eivät tienneet miksi tai milloin ajanvaraus taas toimii.
    Soitin seuraavana päivänä silloin tällöin 1,5h ja pääsin lopulta läpi.
    Sanoin toiveeni ajasta koska olemme lähdössä matkalle koska tietoja ei voinut jostain syystä laittaa koneelle.
    Sain kirjeen kotiin. Aika ei sopinut. Soitin taas eikä kukaan vastannut. Ja sitten keskukseen. Summarum. Ajanvaraushenkilö oli kuulemma joutunut lähtemään 'muualle' ja palaisi tunnin kuluttua.
    Sain lopulta sopivan ajan.
    Kun sain ensimmäisen kerran ihmisen kiinni hän sanoi heillä olevan resurssipulan.
    Kirjoitin asiasta tj Aki Lindenille mutta hän ei ole vastannut. Jää nähtäväksi vastaako koskaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. BLOGitse, Tapauksesi on tyypillinen: byrokratia ja prosessit eivät toimi ja silloin kun toimivat, ne menevät aina arkijärjen ja asiakkaan (potilaan) tarpeiden edelle. Täällä mm. päivystykeen ei saa mennä kuin akuutin tarpeen vuoksi. Ei-kiireellisiä tapauksia varten on varattava aika lääkäriltä, mutta vapaita aikoja ei ole ...

      Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.