skip to main |
skip to sidebar
Uusia tuttavuuksia
Helsingin Sanomien sunnuntai-sivuilla pilkattiin täti-ihmisiä siitä, että nämä eivät tunne pitahayaa. Ihan aiheesta pilkattiinkin, sillä ainakaan minä en häntä tuntenutkaan.
Mutta, kas. Asia korjaantui nopeammin kuin toimittaja osasi kuvitellakaan.
Kun nimittäin kävin lähikaupassa hakemassa unohtunutta purjoa, niin vaa'an vieressä oli laatikollinen eksoottisen näköisiä trooppisia hedelmiä. Poimin mukaani kokeeksi kaksi kiinnostavan näköistä otusta. Punainen, eksoottisen kalan näköinen on juuri tuo yllämainittu pitahaya, vihreän nimeä en nyt muista.
Sisältä hedelmät näyttävät tällaisilta. Sisus syödään lusikalla.
Maku oli lopulta ehkä pieni pettymys: hintaan ja koreaan kuoreen nähden melko mitättömän makuisia nämä sittenkin ovat. Suomalaiset marjat ovat parempia.
Eläköön lähiruoka!
Olen samaa mieltä pitahajasta, vaikka olen syönyt niitä aivan paikan päälläkin, hieman mautonta on esim lähimarjoihin verrattuna. Sen piikikkään nimeä en minäkään muista, vaikka se juuri oli lehdessä, ja tuo vihreä on ihan outo, sitä en muista koskaan tavanneeni.
VastaaPoistamajava, Pitahaya on hyvin vetinen, vähän niinkuin arbuusi. Ja maku on kerrassaan mitätön. Vihreä tuntematon maistui enemmän makealle, vähän banaanin tapaan.
PoistaKaunis on tuo punainen päällepäin. Kumpikaan ei mitenkään erikoisen herkuttava noin sisältä katsoen. En ole maistanut kumpaakaan. Pitää joskus ostaa ja maistaa.
VastaaPoistaTillariina, Pitahaya on minustakin todella hauskan näköinen.
Poistaei sitä pidäkään yksisteen syödä :).
VastaaPoistaKokeilepa seuraavan kerran esim. hedelmäsalaatissa muiden eksoottisten seassa. Nam! Ja onpa kaunistakin samalla!
t. ihan vaan piipahtamassa käynyt lukija
Annyymi, Varmaan sopisivatkin paremmin hedelmäsalaattiin. Pitahaya ainakin antaisi reilusti kosteutta. Kaunis se on kokonaisena, mutta sisus ei niinkään.
PoistaHienoja ja eksoottisen näköisiä, ehkä tässäkin pätee sanonta moni kakku päältä kaunis:) toisaalta anonyymin kommentissa voi olla vinha perä, en ole kokeillut kumpaakaan..
VastaaPoistaMustis, Pitahaya on ennenkaikkea kaunis. Se sopisi hyvin hedelmätarjottimelle koristeeksi. Herkkuina voisi olla tummia rypäleitä ja kiiviä, ne kun ovat maukkaampia.
PoistaPitahayaa olen kerran maistanut, päältäpäin kuvittelin että voisi vaikka mansikalöle maistua, mutta eipä maistunut, melko mauton oli. Mutta varmaan hedelmäsallaatissa olisi hyvää niinkuin tuossa joku sanoi. Tuo vihreä on tuntematon suuruus.
PoistaAika jänniä ja kauniita! Luulin että tuo vihreä on artisokka :)
VastaaPoistaMatkatar, Kauniita ovat minustakin, varsinkin tuo punainen.
PoistaSe toinen on annoona eli kermaomena.
VastaaPoistaJutta, Kiitos tiedosta. Minulle se oli ihan outo.
PoistaAa, oma suosikkini eksoottisista hedelmistä on ehdottomasti sapodilla.
VastaaPoistaSAPODILLA (Achras sapota)
Sapodilla on kotoisin Keski-Amerikasta, josta se on levinnyt kaikkialle tropiikkiin.
Sapodilla on muodoltaan soikea ja kuoren väri on ruskea. Raakana hedelmä on kova, joka kypsyessään vähän pehmenee ja kuori rypistyy jonkin verran. Hedelmää voi syödä vasta kypsänä.
Kypsän hedelmän sisus on vaaleanruskeaa, mehukasta hedelmää, joka maistuu täyteläiseltä, makealta ja aromikkaalta. Hedelmän sisällä mahdollisesti olevia siemeniä ei syödä, kuten ei kuortakaan.
Jutta, Nyt täytyy tädin taas myöntää tietämättömyytensä. En ole sapodillasta kuullutkaan ;) Mistä näitä saa?
PoistaCherimoya on vihreän hedelmäsi nimi. Upeat kuvat, uutta on kiva maistaa. Aina ne eivät satu tottuihin makuhermoihin, mutta tuskin ovat pahasta. Itse pidän monesta. Mangoa ja papayaa on meillä usein, perulainen miniä tuo uutta makua ja ruokaa husholiimme.
VastaaPoistakaari3, Kiitos, aina oppii ja viisastuu! uutta on aina kiva maistaa. Mango ja papaya ovat herkkua!
PoistaKauniita ovat päältä katsoen, mutta oliko silppua sisältä.
VastaaPoistaarleena, Tuo punainen kaunis varsinkin on hyvin vesipitoinen ja oikeastaan aika mauton. Vähän kuin vesimelooni. Mutta juuri hedelmäsalaattiin sa antaisi mehukkuutta.
Poista