klikkaa kuva isommaksi |
Joku aika sitten omaiseni sai siirron terveyskeskuksen vuodeosastolta Terhokotiin. Siirto merkitsi samalla sen tosiasian hyväksymistä, että sen enempää parantavaa kuin kuntouttavaa hoitoa ei enää ole.
klikkaa kuva isommaksi |
Näissä olosuhteissa pääsy kodinomaiseen paikkaan, jossa toiminnan keskiössä on potilas ja hänen hyvä olonsa, oli kuin taivaan lahja. Superystävällisen henkilökunnan ohella viehättävä ympäristö helpottaa potilaan ja hänen omaistensa tuskaa elämän viimeisellä taipaleella.
klikkaa kuva isommaksi |
Terhokodin toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon säätiö.
klikkaa kuva isommaksi |
Kauniit huonekalut ja taulut on saatu lahjoituksina, ja toiminnassa on mukana lukuisa joukko vapaaehtoisia, jotka osaltaan luovat ympärilleen hyvää henkeä.
Lapsipotilaita Terhokodissa ei ole, mutta potilaita tervehtimään tulevien lasten viihtymiseen on kiinnitetty huomiota.
Tänne ovat tervetulleita myös koiravieraat. Vierailuaikoja ei tunneta ja omainen voi halutessaan myös yöpyä läheisensä luona.
Miksi tällaisia paikkoja ei ole enempää?
Kaunis ympäristö tuo turvallisuuden tunnetta niin potilaalle kuin omaisille. Näitä saisi olla paljon enemmän kuin mitä on.
VastaaPoistamummeli, Viihtyisä ympäristö vaikuttaa jopa siihen montako päivää menee leikkauksesta toipumiseen. Muistan lukeneeni tutkimuksesta jossa verrattiin toipumisaikaa potilailla joiden huoneesta toisilla oli näköala puutarhaan ja toisilla vastapäiseen seinään. Investointi viihtyisyyteen kannattaa jopa taloudellisesti, inhimillisyydestä puhumattakaan.
PoistaOlipas hyvä kuulla vaihteeksi jotain positiivista vanhusten kohtelusta.
VastaaPoistamattisaisi, Tällaisia hyviä esimerkkejä on vain liian harvassa. Saattohoitokoti ei tosin ole vain vanhuksille vaan kuolemaa lähestyville, iästä riippumatta.
PoistaNiinpä, miksi ei?
VastaaPoistaSirpa, Jaa'a, miksi? Ehkä siksi, että byrokratia on esteenä. En tiedä. Ehkä asian muuttaminen olisi vain tahdon asia ja järjestelykysymys. Tuskin kyse olisi edes rahasta: ystävällinen kohtelu ei maksa sen enempää kuin tyly, ja joustava työtapa on tehokkaampaa kuin kankean hierarkinen.
PoistaTuolla saattokodissa ei ole pelkästään vanhuksia hoidossa, vaan useimmat ovat syöpäsairaita eri ikäisiä potilaita.
VastaaPoistaYstäväni muistot puolisonsa viimeisistä ajoista ovat olleet vain positiivisia. Yhteydenpito kodin ja saattokodin välillä toimii hyvin. Toisin oli oman äitini kanssa tavallisen tk:n osastolla ja siitä minulle jäi huonot muistot -pari tuntia ennen äidin poismenoa hoitaja sanoi minulle puhelimessa, että "olen vain pieni hoitajatyttö, enkä osaa sanoa, elääkö äitisi tunnin vai viikon". Terhokodissa oltiin siinä vaiheessa pyydetty omaiset paikalle... Siellä osataan "lukea" ihmistä ...
TelluT, Itselläni on juuri samanlainen käsitys. Saattohoitokodissa toiminnan keskiössä on potilas ja hänen hyvä olonsa. Sairaalassa keskiössä on työprosessi: jokainen työntekijä suorittaa omaa tarkoin määriteltyä tehtäväänsä, eikä potilaan kohtaaminen ole niistä yksikään. Tämä tietysti on hyvin karkea yleistys, josta on poikkeuksia: olen itse saanut Jorvin kirurgisella osastolla hyvin inhimillistä kohtelua.
PoistaTuollaisia saisi tyosiaan olla paljon enemman, silla viimeisesta kodista jaa muistoja.
VastaaPoistahpy, Olisi hyvin toivottavaa, että jokainen ihminen joka joutuu omaa kuolemaansa sairaalassa odottamaan, saisi hyvää ja inhimillistä kohtelua. Itse asiassa on aika kauheaa että tällainen asia ei ole itsestäänselvyys.
PoistaMarie de Hennezel on kirjoittanut aiheesta hyvän kirjan: La Mort Intime. Ceux qui vont mourir nous apprennent à vivre, johon esipuheen on kirjoittanut Francois Mitterrand.
Jos veronmaksajat saisivat korvamerkitä heiltä nyhdetyt verot, näitä paikkoja olisi pitkin Suomea ja kaikkien saatavilla.
VastaaPoistaLeenaLumi, Aivan varmasti näin olisi. Olisikin hyvä jos sellainen mahdollisuus olisi.
Poista