keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Johdonmukaisuutta kaivataan


klikkaa kuva isommaksi


Politiikka on monesti sellaista, että tärkeintä on oman hännän nostaminen, toisten mollaaminen ja kansan kosiskelu. Nyt kohkataan EU-budjetista. Oppositio on kauhuissaan, kun suomalaisten rahaa valuu eteläeurooppalaisille.  Kurjaahan maksaminen tietenkin on, mutta eikö sittenkin ole mukavampaa, että maan talous on vahva kuin se, että asiat olisivat vielä pahemmin rempallaan ja pitäisi kerjuulle ruveta. Kohtuus tietenkin kaikessa.

Oppositionkin mielestä on kuitenkin itsestään selvää ja vallan oikeudenmukaista, että Suomen sisällä vauraat kunnat rahoittavat valtionosuuksien kautta köyhempiä kuntia ja yhtä lailla ollaan yksimielisiä siitä, että suurituloisten henkilöiden maksamia veroja kuuluu jakaa tulonsiirtona köyhemmille.

Miksi tämä käsitys reiluudesta ja oikeudenmukaisuudesta muuttuu valkoisesta mustaksi heti kun ylitetään Suomen rajat? Vai pitäisikö johdonmukaisuuden nimissä ruveta vastustamaan tulonsiirtoja myös maan sisällä? Moisen ehdotuksen tekeminen taitaisi kuitenkin merkitä poliittista itsemurhaa. 

Tietenkään ei ole Suomen asia panna kuntoon koko maailman - tai edes Euroopan - asioita, mutta ehkä olisi paikallaan keskustella asioista myös periaatteellisella tasolla: onko tulonsiirto hyväksyttävää vai ei. Onko kehitysapu hyväksyttävämpää kuin euromaiden tukeminen? Epäjohdonmukaista, tekopyhää ja älyllisesti epärehellistä on se, että periaatteessa ollaan valmiita auttamaan, mutta vain niin kauan kun omaan taskuun ei kajota.

klikkaa kuva isommaksi


3 kommenttia:

  1. Johdonmukaisuutta kaivataan moneen kysymykseen. Tanaan sita ei ole monessakaan paikassa. Autoteollisuus voi huonosti. Sita pitaa auttaa. Samaan aikaan: autot ovat ilmastolle pahoja, niita ei pitaisi kayttaa.
    Ja niin edelleen.

    VastaaPoista
  2. Auttamisesta: jotain rajoja pitaa varmaan olla. Liiallinen auttaminen ei voi olla hyvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hpy, Olet oikeassa, auttamisessa pitää olla rajat. Lähinnä tarkoitan sitä, että kun korkeat verot ja tulonsiirto on itsestäänselvyys Suomen sisällä, niin miksi sama kaunis periaate muuttuu kirosanaksi kun rahaa valuu maan rajojen ulkopuolelle. Suomessa Perussuomalaiset näkevät EU:ssa vain peikon, joka on kahmimassa Suomelta rahaa, ja josta ei mitään hyvää seurtaa. Suomen osuus EU-rahoista on kuitenkin jotain 0,3 prosenttia bruttokansantuotteesta eli aika pieni.

      EU on mielestäni kuitenkin perimmiltään muuta kuin sulle-mulle rahanjakoa (tai ainakin sen pitäisi olla). Perimmäinen tarkoitus talouden ohella on turvata rauhalliset yhteiskunnalliset olot jäsenmaissa ja sitä kautta rauha Eurooppaan.

      Jo nyt on nähtävissä kuohuntaa jonka eskaloituminen ei kai ole pois suljettu mahdollisuus. Kaikkea ei voi mitata pelkästään euroissa.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.