Ranskankielinen alkuteos Le Vrai Régime Anticancer ilmestyi
2010 ja suomennettu laitos tänä vuonna. Melko tuoretta tietoa siis. Kirjoittaja
on 30 vuotta potilaita hoitanut
syöpälääkäri, syöpätautien professori sekä Ranskassa (Pierre et Marie Curie
–yliopisto Pariisissa) että USA:ssa (Texasin yliopiston MD Anderson
Syöpäkeskus) ja myöhemmin syöpäosaston johtaja Pitié-Salpétrièressä. Hän johti
myös Ranskan kansallista syöpäohjelmaa vuosina 2002-2007.
Millään keinoin syövän syntymistä ei voi täysin torjua,
mutta ottamalla huomioon eri ravintoaineiden vaikutukset kehossa riskiä voidaan
pienentää. Laajan tutkimusaineiston perusteella näyttää siltä, että eräät
ravinnosta saatavat hivenaineet kiihdyttävät syöpäsolujen kasvua, toiset taas
torjuvat sitä.
Kirja on maallikolle suunnattu ja erittäin helppolukuinen.
Maallikkoa ilahduttaa myös kirjan alussa annettu kuvaus syöpäsolujen
toiminnasta, mikä antaa paremmat edellytykset ymmärtää miksi eri hivenaineet
vaikuttavat syöpäsoluihin niin kuin ne vaikuttavat. Monet asiat ovat tuttuja jo
monista muista lähteistä luettuina, mutta silti oli kiinnostavaa saada asioille
myös teoreettinen selitys.
Ehkä tärkein anti on kuitenkin se, että kannattaa suhtautua
ravintoasioista käytävään – välillä kiihkeäänkin – keskusteluun maltillisesti
ja pyrkiä erottamaan tiedolliset jyvät akanoista. Ravintoasioissa kun nykyään kuka
tahansa voi esiintyä asiantuntijana. Ravinto-oppaille on kovasti kysyntää ja
houkutus helppoon rahaan on suuri. Asialliseen tutkimukseen perustuvan
kirjallisuuden lisäksi tutkimuksiin perustumatonta mutu-tietoakin kun löytyy,
eikä lukijan aina ole helppo huomata, millä rahkeilla kukakin kirjoittaja on
liikkeellä. Khayatin kirja on tästä syystä tervetullut: ainakin viittauksia
lähdekirjallisuuteen on runsaasti.
Ina, tämä on kiinnostava kirja! Vieläkin tulee tähän kommetteja, sillä näistä asioista ei ole vain yhtä oikeaa tietoa, vaan totuus on kaiketi siellä jossain keskellä, kompromississa ja kohtuudessa.
VastaaPoistaMinä löysin tästä kyllä monta juttua, jotka tulivat ruokatalouteemme jäädäkseen, mm. kurkuman.
Jos kiinnostaa niin lue mös Piipon kirja Suomalaiset marjat sekä Duken Parantavien ruokien opas.
Leena Lumi, Minulle uutta ja kiinnostavaa oli granaattiomenamehun terveellinen vaikutus eturauhassyöpään, mikä on meille tärkeä tieto miehen sairauden vuoksi.
PoistaKiitos lukuvinkeistä!