sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Giulia Enders: Suoliston salaisuus. Kaikki kehomme keskeisestä elimestä.

Tämän sain lainaksi ystävältäni, joka oli ostanut sen matkalukemisekseen. Kirja yllätti minut kiinnostavuudellaan ja hauskuudellaan. Harvoin saa lukea näin mainiosti popularisoitua tieteellistä tekstiä! Giulia Enders valmistelee väitöskirjaansa Frankfurt am Mainin mikrobiologian ja sairaalahygienian laitoksella Saksassa.

Kirja tarjoaa kattavan näkemyksen suoliston rakenteeseen ja toimintaan: miten  toimiva työnjako sen eri alueiden välillä vallitsee, miten monimutkainen hermojärjestelmä sillä on ja miten hienosti se toimii yhteistyössä aivojen kanssa. Toisaalla on näytetty toteen miten sydämellä on oma hermojärjestelmänsä, jota on kutsuttu jopa sydämen pikkuaivoiksi, mutta suolisto ei jää huonommaksi.

Myös suoliston bakteerimaailmasta lukija saa kattavan katsauksen. Sisällämme vallitsee oma universuminsa, jonka järjestys ja hyvinvointi on pitkälle kiinni oikeanlaisten bakteerien hyvinvoinnista. Kannattaa  pitää huolta probioottien ja prebioottien riittävästä tarjonnasta ja välttää hyvisten tuhoamista turhilla antibiooteilla.

Kuin pisteenä iin päällä kirjassa on erittäin hauska ja osuva Jill Endersin kuvitus. Kuvitus yhdessä mainion kirjoitustyylin (ja Elina Lustigin hyvän suomennoksen) kanssa sai minut monta kertaa hyvälle tuulelle ja jopa nauramaan.

 

2 kommenttia:

  1. Kuvaat kirjaa erittäin hyvin. Minut kirja sai tuntemaan suorastaan kunnioitusta tätä elimistömme kirjailijan mukaan vähän arvostettua osaa kohtaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. majava, sisällämme asuu viisaita systeemejä ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.