keskiviikko 24. elokuuta 2016

Rajala, Panu: Intoilija, Fotografin muistikuvat

Panu Rajala kirjoittaa muistikuvia I.K. Inhan nahkoissa, minä-muodossa.  Ja hyvin kirjoittaakin: tyyli on mukavasti vanhahtavaa, vähän Aleksis Kivenkin hengessä. Osin tyyli ehkä johtuu lähdemateriaaleista, joita on runsaasti. Kuitenkin teksti soljuu luontevasti, eikä lukijalle tule mieleen mitään leikkaa-liimaa  -tunnetta. Panulalla on kieli hallussa.
   Kiinnostavinta on lukea valokuvaamisen historiaa. Miten vaivalloista on ollut valokuvauksen pioneerien työ! Ja kun tähän vaivaan liittyy vielä matkaaminen erämaissa jalan tai polkupyörällä, niin ihailtava on Inhan sitkeyttä. Todellinen intoilija hän kiinnostuksen kohteensa suhteen oli!

Pari asiaa erityisesti kiinnitti huomiotani:
Karjalaisuudesta, s. 158-159:   … ja siellä toinen silmä vesissä, toinen ilossa kerrottiin, ettei kylässä enää ollut muuta syötävää kuin hienonnettuja pahnoja, niin oli säälimme syvä, mutta emme kuitenkaan tunteneet samaa synkkää masennusta, jonka moinen tieto muualla herättää. Kohtalon kovuus ei ole murtanut Karjalan kansan mieltä. Se on köyhyydessäänkin yhtä rattoisa ja viehkeä. Kovan onnen kohdatessa se lohduttaa itseään iloisella mielellään. Runo on kuin onkin ilon lapsi, joka murheistakin luo elähyttäviä voimia.

s. 222: …miten vaikeata valokuvaajan on saada aikaan kuvia, joissa on aatteellista sisältöä. Kaikki saattaa riippua vain lyhyestä hetkestä tai auringon välähdyksestä, joka voi olla jo ohi ennen kuin sen vaikutus selvenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.