sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Ahava Selja, Taivaalta tippuvat asiat
Taas yksi kirjaston Bestseller-hyllystä mukaan napattu teos. Tällä tavalla saa hyviä lukuvinkkejä kirjoista, joita ei muuten olisi tullut edes tietämään. Jos on kiva voi lukea, jos ei  niin ei sitten. No, tämä oli kiva – oikein kiva.
Tyyli on fiksun lapsen, kuten: ”Aikuiset aina kyselevät, mitä lapset miettivät. Mutta luulen, että ne huolestuisivat, jos lapset kertoisivat. Jos on esimerkiksi kolme vuotta vanha ja on tuulinen päivä, ei kannata tuijottaa horisonttiin ja sanoa: ”Minä tässä mietin miten tuuli syntyy.” Kannattaa mieluummin kertoa, että leikkii helikopteria. Aikuiset luulevat, että auton takapenkillä istuva lapsi laskee vastaantulevia rekkoja, mutta oikeasti lapsi voi miettiä vaikka aikuisen ääriviivoja tai aikaa. Minä olen miettinyt paljon aikaa.”

Taivaalta tippuvat asiat ovat outoja sattumuksia, joita ihmiselle voi tapahtua: Äiti kuolee, kun lentokoneesta irtoava jäälohkare putoaa hänen päälleen.  On nainen, jonka kohdalle sattuu täysosuma lotossa kahdesti. Ja on mies, johon salama iskee viisi kertaa. Tämä on jotenkin absurdin hauska kirja, hyvin kirjoitettu, lapsen silmin.

Selja Ahava on dramaturgi ja käsikirjoittaja. Siksiköhän lukija näkee kaiken kuin silmissään. Romaani on noussut Saksassa kriitikoiden ja lukijoiden suosioon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.