torstai 21. syyskuuta 2017

Teir Philip, Så här upphör världen

Läsecirkelin kirjavalinta.Teiriltä on aikaisemmin luettu Vinterkriget. Tässäkin on kyseessä perhe – tai avioliittoromaani. Kuten Vinterkriget on tämäkin sujuvasti kirjoitettu, oli kiva lukea. 
Miljöö on helsinkiläistä keskiluokkaa, vaimo on kirjailija, mies it-alan insinööri hyvässä asemassa Stockmannilla, mutta joutuu irtisanotuksi. Vaimoa ahdistaa kirjoittamisen tuska ja hän pohtii myös avioliittonsa perusteita: onko jäljellä riittävästi yhteiselon jatkamiseksi. Mies puolestaan salaa saaneensa potkut. Hän kokee asian häpeälliseksi ja tulevaisuuden pelottavaksi, kun uutta työtä ei tunnu löytyvän. 
Pariskunta kaksine lapsineen lähtee kesäksi Pohjanmaalle vaimon vanhempien entiseen taloon. Vähitellen tarinaan ilmaantuu muita ihmisiä, erityisesti vaimon lapsuudenystävä ja tämän erikoinen, eräänlaista maailmanparannuskulttia vetävä mies. Lisäksi kuvioon tule aviomiehen boheemi veli sekä erakkomainen tuntematon nainen. Jokaisella on oma ahdistuksensa ja kun kirjan otsikon merkitystä miettii, niin kenties jokaisella siintää oma maailmanloppunsa, josta joko voi tai ei voi selviytyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.