torstai 26. huhtikuuta 2018

Andersson Lena, Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlekRakkausromaaniko? Huh, sanon vaan. Pikemminkin kuvaus pakkomielteestä tai riippuvuudesta erään naisen suhteessa ihastukseensa. Oikeastaan kyse ei voi edes olla läheisriippuvuudesta, koska ihastuksen kohde ei missään vaiheessa ole antautunut kovin läheiseen suhteeseen.
Kirjassa nainen, kulttuuritoimittaja, tapaa sattumoisin itseään vanhemman miespuolisen taiteilijan, josta tulee hänelle pakkomielle. Nainen soittelee, tekstailee ja tuppautuu kunnes saa aikaan kolme intiimiä kohtaamista. Miehellä on kuitenkin kaiken aikaa toinenkin naissuhde ja selvä pyrkimys vältellä lähempää suhdetta toimittajaan. Hyvää hyvyyttään, narsistista ilkeyttään tai muuten vaan hän kuitenkin aika ajoin antaa sen verran periksi että toimittaja saa syyn jatkaa toivettaan lähemmästä suhteesta.
Kirja on pieni, mutta sen lukeminen kesti aika kauan, osittain koska kieli on melko konstikasta, osittain siksi että tätä oli myötähäpeän vuoksi tuskallista lukea. Miten joku voi alistua noin vähättelevään kohteluun ja aina vain olla kuin rakkauden kerjäläisenä. Tavallaan tilanne muistuttaa mitä tahansa riippuvuutta, vaikkapa alkoholismia: siis sitä että päähän ei mahdu kuin yksi ainoa ajatus ja päämäärä. Mutta tiedän, että on ihmisiä jotka koko ikänsä odottavat palvontansa kohdetta ja ovat valmiita hyppäämään heti kun toinen naksuttaa sormiaan. Sääli heitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.