torstai 24. tammikuuta 2019

Rytisalo Minna: Rouva C.
Rouva C. on Minna Rytisalon onnistunut  fiktiivinen kertomus Minna Canthista. Rytisalo maalaa elävän kuvan voimakastahtoisesta, lahjakkaasta tytöstä, naisesta joka elää paljon aikaansa edellä. Kirja ottaa kantaa 1800-luvulla esiin nouseviin kysymyksiin, jotka ovat ajankohtaisia vielä nytkin. Rehtorin (Cygnaeuksen) lähentely-yritykset ja kiinnostus tyttöjen voimisteluun liippaavat tämän päivän metoo-teemaa. Edelleen ajankohtaisia teemoja ovat aviopuolisoiden tasa-arvoisuus yhtäällä tai alistussuhde toisaalla tai naisten keskinäisen ystävyyden ja toisaalta ystävyyden hiipumisen merkitys. Miten tärkeää naisten välinen ystävyys olisi ja miten suurelta tuntuu ystävyyden menetys, kun seminaariaikaisten sydänystävysten kiinnostuksen kohteet ja arvomaailma aikuistumisen myötä etääntyvät toisistaan. 

Faktaa tai fiktiota, mutta Minna ja Ferdinand Canthin avioliitto on kuvattu arvostavaksi, lämpimäksi ja ajassaan edistykselliseksi. Minnan sanoin: "Heillä oli ollut lämpöä ja arvostusta, kunnioitusta ja ihailua, ja se kaikki oli kasvanut siitä että toinen osasi asioita joita minä en, oli kärsivällisempi, lempeämpi ja rakastavampi, se oli kasvanut siitä että minä saan tuntea itseni pieneksi ja huonoksi ja silti, kaikesta huolimatta, hän näkee minussa hyvän, ja hänen tähtensä minä pyrin siihen hyvään jota hänessä ihailen."

Molemmat olisivat olleet feministejä, jos termi olisi siihen aikaan ollut olemassa. 

Minna Rytisalo kirjoittaa elävästi ja hyvin. Tätä oli ilo lukea!

2 kommenttia:

 1. Luin hiljakkoin tuon teoksen. Mielenkiintoinen näkökulma Canthiin, oli tosiaan ilo lukea tarinaa, josta osa varmaan oli ihan tottakin.

  Toisaalta odotin koko ajan, että esiin nousee enemmän ura kirjailijana ja se, miten Minna Canth itse suhtautui menestykseensä. Avioliitto tuntui niin hyvältä, että voiko olla tottakaan? Ehkä, mutta ei vieläkään, tässä ajassa, ole useinkaan noin valistuneita miehiä kuin Ferdinand oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines, Kirjahan on tietysti fiktiota, mutta sellaisena hieno kuvaus omana aikanaan harvinaisen edistyksellisestä parisuhteesta, jossa kumpikin osapuoli on kannustava ja haluaa toisensa parasta.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.