perjantai 24. toukokuuta 2019

St Aubyn Edward: Loistava menneisyys. Patrick Melrosen tarina I-III.
Kirjaston BestSeller hyllystä mukaan napattu teis. Takakannen arvostelun mukaan ”huvittava, liikuttava, viiltävä, kivulias, riemukas ja kaikkea siltä väliltä. Patrick Melrose –sarja on uuden vuosisadan mestariteos”.
Kirja sukeltaa englantilaisen yläluokan väsähtäneeseen, dekadenttiin maailmaan; ironia on kieltämättä herkullista. Vaikkapa tällaista: ”…. Minä olen hänen vaimonsa ylin ystävä, sillä kaiken sen teeskennellyn hienostelun alla hän on aidosti ilkeä ihminen, jonka seurassa on verrattoman hauskaa …”   
   Yläluokan masentuneessa ilmapiirissä tärkein  - ja suurin piirtein ainoa - huvi näyttää olevan ilkeilyn, alentuvuuden ja halveksunnan nokkela jakelu sekä omissa silmissä alempiarvoisten naisten ja pyrkyreiden hyväksikäyttö.
Vakavampi näkökulma ehkä on traaginen: miten lapsena kylmästi ja sadistisesti kohdellusta ihmisestä tulee ahdistunut päihteiden käyttäjä ja vähitellen yhä enemmän omia vanhempiaan toistava paskiainen. Ulospääsynä kierteestä kirjailija ehdottaa anteeksiantoa, uskonnollisuutta tai vain kaiken taakse jättämistä ja elämässä eteenpäin menemistä ilman perittyä pahan kierrettä. Päätös jää lukijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.