maanantai 21. joulukuuta 2020

Kytömäki Anni, Margarita

 


Finlandia-palkinnon voittaja 2020 on palkintonsa ansainnut. Romaani on sujuvasti ja
vetävästi kirjoitettu ja aiheet mitä ajankohtaisimpia. Senni, toiselta nimeltään Margarita kuten kirjan toinen päähenkilö eli helmisimpukka, työskentelee kylpylässä hierojana ja kouluttautuu myöhemmin lääkintävoimistelijaksi. Helmisimpukan tavoin Senni on melko lailla kuoreensa sulkeutunut. Työhönsä hän on alun perin tullut keittäjänä työskentelevän äitinsä avuksi ja hierojan työn hän on oppinut isältään. Jo edesmennyt isä kulkee yhä Sennin mukana ja neuvoo selän takana, miten tulee toimia. Miehistä Sennillä ei ole kokemusta, mutta sitä suurempi vimma ottaa asiasta selvää; raskaaksi hän tuleekin ensi yrittämällä ja oikeastaan tietämättä kenen kanssa. Tapahtumat sijoittuvat sodanjälkeiseen Suomeen, jossa vauvojen teko on isänmaallinen teko ja velvollisuus, jopa oman terveyden hinnalla. Valtion vauvaksi nimittämäänsä lasta Senni ei kuitenkaan saa synnyttää vai saiko sittenkin? 
   Yksi kirjan ajankohtaisista teemoista on pandemia. 1950-luvulla poliorokote on vasta tulossa ja tauti leviää Suomessakin. Kun kylpylä omistajansa kuoleman jälkeen myydään ja toiminta loppu, lähtee Senni kaupunkiin uuden ammatin oppiin. Opintojensa ohella hän toimii polioon sairastuneiden lasten voimisteluttajana. 
   Luonto on Sennille tärkeä, luonnossa hän on omimmillaan ja luonnosta löytyy tärkeä tehtävä, helmisimukoiden pelastaminen. Kun Sennin isovanhempien torpan ympärillä oleva vanha metsä kaadetaan ja joki puiden kuljetusta varten ruopataan, simpukoiden luontainen elintila tuhoutuu. Senni kuljettaa simpukat uuteen ympäristöön, jossa elinolot ovat niille suotuisat. Löytyykö oikea elämä lopulta hänellekin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.