tiistai 3. joulukuuta 2013

Koiran katse


Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus järjestää tällää viikolla Helsingin yliopiston tiedekulmassa eläinaiheisen teemaviikon - Eläin sylissä ja sopassa. Tänään Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston tutkijat olivat paikalla kertomassa ihmisen ja koiran vuorovaikutuksesta ja koirien käyttäytymisestä uusien tutkimustulosten valossa. Minulle esityksissä oli paljon uutta.

Silmän liikkeiden tutkimuksella on saatu selville, että koiralla on samanlaisia kognitiivisia kykyjä kuin ihmisillä. Ihmisen tai koiran kuvaa katsoessaan koira kohdistaa katseensa silmiin, samoin kuin ihminenkin. Kun koiralle näytetään tutun tai vieraan ihmisen kuvaa, koira kohdistaa katseensa tutun ihmisen kuvaan pitemmäksi aikaa kuin vieraan ihmisen kuvaan. Tyhjää kuvaa tai kirjainta esittävää kuvaa katsoessaan koira ei kohdista katsettaan mihinkään vaan sen katse harhailee. Ihmisillä ja koirilla saadut tulokset olivat hyvin samantapaisia. Myös aivojen kuvantamismenetelmillä, joissa näytettiin ihmisiä tai koiria erilaisissa vuorovaikutustilanteissa esittäviä kuvia, olivat tulokset ihmisillä ja koirilla samansuuntaisia. Koira siis selvästi osaa katsoa kuvaa ja ymmärtää sen sisällön, mikäli kuva on sille merkityksellinen. 


Toinen kiinnostava asia on ääniherkkyyden eli paukkuarkuuden geneettinen tausta. Arkuus ilmenee keskimäärin kahden vuoden iässä, mutta alkamisaika vaihtelee laajasti: kahdesta kuukaudesta kymmeneen vuoteen. Suomalaisista koirista noin kolmannes on ääniherkkiä. Se on aika paljon. Asiaa voi joskus helpottaa oikeilla olosuhteilla, mutta silloin kun ominaisuus on geneettinen, ei asialle voi mitään. Täysin uutta minulle oli ominaisuuksien epigenetiikka, mikä tarkoittaa sitä, että tietyt olosuhteet voivat aktivoida ominaisuutta aiheuttavan geenin siten, että ominaisuus periytyy myös jälkeläisille. Araksi säikytelty koira saattaa olla alttiimpi saamaan säikkyjä pentuja.

Koiria on syytä kohdella hyvin, jo sen vuoksi etteivät ainakaan huonon kohtelun vuoksi niiden pennut perisi ikäviä ominaisuuksia. Tästäkin syystä kasvattajalla on suuri vastuu - ja pennun ostajilla vastuu siitä, että eivät suosi hämäriä pentutehtaita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.