maanantai 10. maaliskuuta 2014

Jonas Jonasson: Analfabeten som kunde räkna






Kirja on samalla hulvattoman satiirin konseptilla tehty kuin Satavuotias joka kiipesi ikkunasta ja hävisi. Mustaihoisen Nombeko Mayekin työura alkaa viisivuotiaana Sowetossa yleisten vessojen siivoojana. Nombekon suuri unelma on päästä Pretoriaan kansalliskirjastoon ja lukea kaikki, mitä sieltä löytyy. Sinne hän ei pääse, vaan päätyy siivoojaksi tiukasti vartioituun eteläafrikkalaiseen ydinaselaboratorioon. Laboratorion johtaja ei ymmärrä mistään mitään, muttahyväpäisenä ja  tiedonjanoisena Nombeko ottaa asioista selvän ja pian on ydinaseohjelman paras asiantuntija.


Erinäisten sattumien kautta N. ajautuu Ruotsiin ja siellä kummallisten identtisten kaksosten Holger et Holgerin tuttavuuteen, joista toinen on löyhäpäinen kuningashuoneen kaataja ja toinen, fiksumpi ei virallisesti ole olemassa ollenkaan. Suurin piirtein tällaisista lähtökohdista kehittyy seikkailu ydinpommista eroon pääsemiseksi, sekoilu johon osallistuvat niin Ruotsin pääministeri ja kuningas kuin Kiinan presidentti ja Israelin turvallisuuspalvelun agentit, jopa marsalkka Mannerheim.


Jonassonin satiiri on hauskaa, mutta jotenkin kirjailija toistaa nyt itseään niin, että saman komiikan pyörittäminen yli neljänsadan sivun verran alkaa väistämättä vähän puuduttaa. Tässä ei myöskään ollut yhtä paljon aineksia kuin satavuotiaassa, jossa jatkuvasti pulpahti eteen uusia maailmanhistorian käännekohtia kuin maatuskoita venäläisen nuken sisältä. 


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. hpy, Kannattaa, jos tykkasi Hundraaringenista, mutta jos ei viela ole lukenut sitä, niin suosittelen sitä ennemmin kuin tätä Analfabetenia. Jonassonin satiiri on kylla hauskaa ja voin kuvitella miten hanen seuraavassa kirjassaaan herra P. upottaa sotalaivan toisen maan laivaston tukikohdan tukkeeksi niin ettei sieltä paase ulos.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.