torstai 28. tammikuuta 2016

Vodolazkin Jevgeni: Arsenin neljä elämää
 Vodolazkinin romaani kuljettaa lukijaa 1400-luvun Venäjällä, ruton ja kulkutautien aikakaudella.  Arseni elää neljä elämää, Arsenina, Ustinina, Ambrosiuksena ja Lauruksena. Jokaisessa elämänvaiheessa aukeaa uusi tehtävä ja uusi taito. Arsenin italialaisen ystävän Amrogion kyky näkyihin heittää lukijan välillä toiseen aikaan, myös nykyaikaan. Aikakausien sekoittuminen osoittaa, että ajalla ei ole merkitystä, sillä ihmisen kilvoitus ja uhrautuminen inhimillisen rakkauden edessä on universaalia. Myös ongelmat näyttävät olevan ajasta riippumattomia ja universaaleja.

Kirjan kiinnostavuutta lisää se, että Kiovassa syntynyt kirjailija työskentelee muinaisvenäläisen kirjallisuuden tutkijana Puskinin talossa Pietarin tiedeakatemiassa ja että hän on 30 vuoden ajan perehtynyt keskiaikaisiin käsikirjoituksiin ja houkkien elämäkertoihin. Tietää siis mistä kirjoittaa!

Arsenin neljä elämää on palkittu Venäjän merkittävimmillä kirjallisuuspalkinnoilla Big Book Awardilla ja Jasnaja Poljanalla. Kirjan käännösoikeudet on myyty lähes 20 maahan.
Paitsi historiallisena kuvaajana Vodolazkin ryydittää henkilöiden ja tapahtumien kuvausta hykerryttävällä huumorilla, kuten esimerkiksi sivulla 219:
Maailmanlopun ajankohdan selvittäminen oli monen mielestä kunniallista puuhaa, sillä Venäjällä rakastettiin suuren mittakaavan hankkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.