sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Olsson Linda: En syster i mitt hus
Läsecirkelin jälleen kerran hyvin onnistunut kirjavalinta. Maria ja Emma ovat sisarpuolia, jotka eivät ole tavanneet toisiaan kahteen vuoteen, sitten äitinsä hautajaisten. Muutenkaan he eivät elämänsä varrella ole pitäneet yhteyttä sen jälkeen kun Maria 16-vuotiaana lähti kotoa. Hautajaisten jälkeen Maria tuli itselleenkin yllätykseksi kutsuneeksi Emman luokseen Espanjan huvilalleen. Kun Emma kaksi vuotta myöhemmin ilmoitti tulevansa, tunsi Maria itsensä pettyneeksi ja suorastaan pelkäsi sisarensa tuloa. Hän ei halunnut jakaa mitään omasta elämästään. Ei myöskään tietää mitään sisarestaan. Hän ei kysy mitään vaikka sisar on huonon  näköinen ja kävelee aikeasti.

Olsson kuvaa sisarusten välien kehittymistä päivä päivältä vierailun ajan, kaikkiaan kuutena päivänä. Emma katsoo elämää tiukemmin silmiin ja haluaa saada myös Marian kohtaamaan menneisyyden rehellisesti.  Marian trauma on vaikea suhde äitiin ja isäpuoleen, ja tämän vuoksi hän ei halua muistella. Kuitenkin on tapahtunut jotain muuta, mistä Maria ei myöskään halua olla tietävinään, mutta jossa hänen oikeastaan pitäisi nähdä oma vastuunsa.

Miksi luulet tietäväsi mitä toiset ihmiset ajattelevat, Emma kysyy ja siinä on hyvä kysymys meille kaikille. Miten usein itse kukin meistä syyllistyy olettamaan muiden tunteita, ajatuksia ja motiiveja. Kannattaa kysyä ja kuunnella. Pitää pysähtyä katsomaan ja nähdä toiset ihmiset. Siinä ehkä kirjan sanoma.

Kuuden päivän aikana sisarukset avautuvat jonkin verran. Maria tottuu Emman läsnäoloon ja he sopivat uudesta vierailusta. Mutta kahta vuotta ei vierailu voida odottaa, Niin kauan ei Emmalla ole aikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.