keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Einhorn Lena, Madeleine F.
Kirjan päähenkilö Hanna on keskeyttänyt kuvataitelijan työnsä ja aloittanut kirjailijakoulutuksen. Tehtäväksi annetaan tarinan luominen henkilöstä joka on vuosikymmeniä aikaisemmin jättänyt sanomalehteen lukuisia työnhakuilmoituksia mitä moninaisimmilta aloilta: Madeleine F. tarjoaa opetusta sellon soitossa, monissa kielissä, matematiikassa ja insinööritieteissä. Hannasta ajatus todellisen henkilön käyttämisestä kirjoituksen lähteenä on moraalisesti arveluttavaa ja hän ryhtyy jäljittämään Madeleine F:n todellista elämää. Tässä kirja tuo mieleen Anna Kortelaisen Virginien, jossa etsitään Albert Edelfeltin mallia. Samaistuuko Hanna jollain tasolla Madeleine F:ään? Ehkä siinä mielessä että molemmat ovat monilahjakkaita.
Kirjan mittaan Madeleine F:stä tietenkin paljastuu vähitellen enemmän ja enemmän asioita, kuin sipulista sisuksia. Madeleine F on taustaltaan neuvostoliittolais-unkarilainen, vuoden 1956 kansannousua paenneen perheen lapsi, todella monilahjakas, mutta jonka elämä on kuitenkin mennyt ratkaisevasti vinoon. 
Mitä merkitystä lopulta on lahjoilla, jos lapsuuden tärkeimmät tukipilarit, luotettavat läheissuhteet ja äidinrakkaus puuttuvat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.