torstai 13. joulukuuta 2018

Pimeää on

Tilastojenkin mukaan tämä syksy on ollut harvinaisen pimeä: aurinkoisia tunteja on ollut tavallista vähemmän, ja lumettomuus vain pahentaa asiaa. Sateinen ja tuulinen sää täydentävät kuvaa. Piristystä tuomaan laitoin oven edustalle norjanangervoihin jouluvaloja. Pienetkin asiat voivat kummasti ilahduttaa.

Koira kotoilee

Niin innokas ulkolija kuin yleensä olen, sateeseen en lähde. Ulkoilu saa siis jäädä siihen että tuulikaapista käsin haistelen ilmaa, ja kun asia on selvä, käännyn takaisin ja ovi vedetään kiinni.
Mutta onhan sisälläkin kaikenlaista puuhaa: luun järsimistä ja osallistumista joogaan



Sohvalta käsin sopii pitää silmällä pihaa. Ja jos jotain epäilyttää näyttää olevan tekeillä, on syytä siirtyä asemiin.
 Käsitöihin en enää rupea: se oli vain pentuvaiheen hassutuksia; nyt jätän langat mieluusti emännälle. En vain ymmärrä, mikä niissä häntä niin innostaa - kun olisi tärkeämpääkin.


Ishiguro Kazuo: The Remains of the Day




Todella mukaansa tempaava teos elämänsä lojaalille palvelulle uhranneesta hovimestarista. Mr Stevens, hovimestari jo toisessa polvessa, tietää työnsä vaatimukset ja oman arvonsa: koko ikänsä hän on tavoitellut - ja sen myös saavuttanut - asemaa suuren, aateliskartanon palveluskunnan ylimpänä. Ishiguro  tavoittaa monta tasoa: hän kuvaa kartanon elämää, hovimestarin ja huonepalvelijoiden esinaisen kohteliaan muodollista, mutta pinnan alla tukahdutetun eroottista suhdetta, hovimestarin suhdetta työnantajaansa, mikä edellyttää täydellistä lojaalisuutta ja silmien ummistamista silloinkin kun isännän poliittinen arvostelukyky pettää tämän ryhtyessä Hitlerin hyödylliseksi idiootiksi. Mr. Stevens pohtii paljon käsitettä arvokkuus, dignity, ja tulee jotenkin siihen tulokseen että se on yhtä kuin lojaalisuus ja itsensä unohtaminen. Tämän mittapuun mukaan hän on elämässään onnistunut, mutta samalla hänen ehdoton lojaalisuutensa on ajanut hänet moraalisesti harhaan ja hänen ehdoton korrektiutensa ja pidättäytyminen tunteidensa ilmaisemisesta on antanut elämän oikeastaan kulkea hänen ohitseen. Mutta työ on tullut tehdyksi ja kuten Mr. Stevens kirjan lopussa toteaa: ilta on päivän paras aika.
Ishiguron kieli on herkullista: tällaista yläluokkaista kieltä saa harvoin maistella. Kirjan pohjalta tehty elokuva (Pitkän päivän ilta), pääosassa erinomainen  Anthony Hopkins, näkyy Netflixissä.  

Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia



Haruki Murakamin teos herätti vilkkaan keskustelun paikallisessa kirjapiirissä. Palautin kirjan jo kirjastoon ennenkuin tulin skannanneeksi siitä kuvaa saati kirjoittaneeksi ylös sen herättämiä ajatuksia. Kirja on novellikokoelma miehistä, jotka eivät suinkaan elä ilman seksiä, vaikka mistään parisuhteista ei ole kysymys. Erikoinen kirja:  oudolla, vähän surrealistisella tavalla mukaansa tempaavaa luettavaa. Aika tekninen, lämmötön ja ennen kaikkea huumoriton tuntuu japanilaisen miehen ote naiseen olevan.

tiistai 27. marraskuuta 2018

Talven merkkejä rhodossa



Talven merkkejä ei vielä paljon näy, mutta  etupihan pensaat ovat sentään saaneet jouluvalot ja pihatie pienen kuurapeiton.



Makro-tex haaste: Talven merkkejä

Sears Rob ja Sears Tom: Vladimir Putin: Menestyvän johtajan opetukset Maailman mahtavimman miehen innoittamat vinkit oman elämän valtiuteen.



Menestyvän johtajan opetukset on kaikkien opaskirjojen äiti, jonka avulla jokainen voi vapauttaa sisäisen viisiulotteista shakkia pelaavan mustan vyön judoka-itsevaltiaan ja nauttia elämästään. Kirjassa on kosolti osuvasti kuvitettuja tarinoita Putinin valtakaudelta. Häikäilemättömyydessään Putinin metodit lyövät laudalta  Macchiavellinkin opit, joita on totuttu pitämään  manipuloinnin ja valtapelin perusteoksena.

Teoksen kirjoittaja Rob Sears on kirjoittanut komedioita ja kirjan Donald Trumpin runoudesta. Tom Sears on lontoolainen kuvittaja, jonka töitä on ilmestynyt Guardianissa, Timesissa, eläintarhoissa ja jäätelöauton kyljessä.
Kirja oli hauskaa luettavaa, kunnes alkoi todenmukaisuutensa takia ahdistaa. Näin maailmaa hallitaan - ja niin kauan kuin Putin, Trump ja heidän kaltaisensa ovat vallassa, ei muutosta parempaan voi odottaa. Huh!

perjantai 16. marraskuuta 2018

Lanza Robert with Bob Berman, Biocentrism. How Life and Consciousness are the Keys to Understanding the True Nature of the Universe.




Hyvin mielenkiintoinen ja maallikollekin kohtuullisen ymmärrettävä teos kvanttimekaniikan ja tietoisuuden välisestä suhteesta.

Kvanttimekaniikan mukaan atomia pienemmillä hiukkasilla on mahdollisuus olla joko partikkeleita tai aaltoliikettä. Kokeellisesti on todettu että havainnoitsija muuttaa aaltoliikkeen partikkeliksi.  Alkeishiukkanen (elektroni tai fotoni) muuttaa olomuotonsa väreilystä partikkeliksi myös silloin jos sen vastaparin olomuotoa muutetaan – olivatpa vastaparit kuinka kaukana toisistaan tahansa. Kaikkein merkillisintä on, että hiukkasen olomuoto muuttuu jo etukäteen kun sen vastaparin olomuotoa muutetaan myöhemmin. Tähän liittyvä koejärjestely on kuvattu kirjassa.

Tällaiset ajatukset ovat perusta biosentrismille, jonka mukaan kaikki on yhteydessä kaikkeen ja vasta tietoisuus muuttaa ympäröivän maailman todelliseksi. Tekijä on laatinut biosentrismille joukon pääsääntöjä, joista neljännen mukaan ilman havainnoitsijan tietoisuutta ”materia” huojuu todennäköisyyksien välitilassa.  Äärettömän mielenkiintoista, joskin haastavaa luettavaa ja ajateltavaa.


tiistai 13. marraskuuta 2018

Syksy - autius lehtipuissa

Nyt on piha laitettu talvikuntoon. Maksaruohot, pioni ja tyräkki leikattu, terassipöydät siirretty kaappiin. Kyllä on aution näköistä!



Pientä, keinotekoista lohtua tuomassa pari callunaa, jotka nekin pian peittyvät lumeen. Viimeiset ruusut jättävät jäähyväisiään.



Terassi odottamassa kevättä, aurinkoa ja lämpöä. Sitten taas tässäkin kahvitellaan ja luetaan romaania.


Nyt olisi hyvä aika vetäytyä talviunille. En ole syksyihminen, en oikein talvi-ihminenkään. Odotan kevättä. Maaliskuussa jo helpottaa.
 

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Andersson Lena: Sveas son




Sveas son on kuvaus ruotsalaisen kansankodin synnystä ja muutoksesta kun aika näyttää ajavan sen ohi. Svean isä muuttaa vuosisadan alkupuolella paremman elämän toivossa Amerikkaan, Svean poika Ragnar taas toteuttaa hyvän elämän toivoa Ruotsissa, jossa hyvinvointiyhteiskunta rakentaa perheille moderneja asuntoja lähiöihin, takaa jokaiselle koulutuksen ja työpaikan. Ragnarista tulee veiston opettaja, hän on työssään hyvä eikä muuta kaipaa. Tarjottuun ylennykseen hän ei tartu; hän ei haaveile liian suuresta. Unelmana on tavallinen elämä ja tyttären urheilumenestys, ja siihen isä ja tytär panostavan kaiken vapaa-aikansa, kunnes tytär hylkää urheilun, kiinnostuu opiskelusta ja väittelee tohtoriksi aiheesta josta isä ei ymmärrä hölkäsen pöläystä vaikka väitöstilaisuus pidetään ruotsin kielellä. Ragnarin murheeksi kansankoti alkaa rapautua: tulee kaikenlaista outoa: homopareja, maahanmuuttajia, eivätkä  nuoret jaa entisiä arvoja. Ragnarille ja hänen kaltaisilleen ei oikein ole enää sijaa. Ragnar yrittää muuttua,eroaa vaimostaan löytää uuden kumppanin alkaa harrastaa taiteenkin tekemistä, mutta ei enää löydä itseään vaan masentuu: kaikkeen hän vain sanoo juu ja jaa.

Andersson kuvaa henkilönsä paikoin hykerryttävän sarkastisesti, ainakin kuvatessaan saituutta tai seuraelämän pinnallisuutta. Vähän kyllä tulee mieleen ajatus, että Andersson ei oikein taida pitää luomistaan henkilöistä. Sama tunne tuli hänen aikaisemmasta teoksestaan Egenmäktigt förfarande.  Kieli on paikoin vaikeaa: suomenkieliselle outoja sanoja oli enemmän kuin yleensä ruotsalaisia kirjoja lukiessa ja lauserakenteet muutamassa kohdassa niin raskaita että sai pätkän lukea kahteen kertaan ennen kuin aukeni. Aika kiva, mutta ei suuri suosikkikirjani kuitenkaan. Tämä luettiin läsecirkelissä.