sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Haahtela Joel: Adèlen kysymys

Minämuotoon kirjoitettu pienoisromaani kertoo Helsingin yliopiston klassillisten kielten opettajan matkasta eteläranskalaiseen luostariin tutkimaan pyhimykseksi julistetun naisen tarinaa. Nainen, pyhä Adèle, oli selvinnyt vahingoittumattomana pudottuaan jyrkänteeltä 900 vuotta sitten. Kimmokkeen tutkimusmatkalleen mies saa tuttavaltaan, joka oli kokenut ihmeellisen parantumisen jouduttuaan sattumalta kosketuksiin pyhän Adèlen jäämistöä sisältävän lippaan kanssa. Perusteellisten tutkimusten jälkeen Adèleen liittyvät tapahtumat jäävät lopullisesti varmistumatta, mutta tutkimuksen aikana mies tekee matkan myös omaan historiaansa.  Voiko ihmeitä tapahtua?

Otteita:
Sivulla 92: ”Ihmiset odottavat mieluusti nopeita ihmeitä, mutta hitaita ihmeitä he eivät edes huomaa. Ja maailma on kuitenkin täynnä hitaita ihmeitä. Usein johdatuksen näkee vasta jälkikäteen.”

Sivulla 99: ”Jos hyveestä tulee ylpeyden aihe, silloinhan se lakkaa olemasta hyve.”

Sivulla 163: ” …. ajattelen, että meissä kaikissa on lommo valmiina. Lommo ei koskaan oikene, mutta meidän tehtävämme on löytää paikka, jossa sen kanssa voi elää. Ja kerätä ympärillemme ihmiset, jotka eivät välitä sen olemassaolosta, tuomitse meitä.”

Kirjoittaja on kirjailija ja lääkäri. Hänen romaaninsa ovat voittaneet kirjallisuuspalkintoja ja olleet Finlandia- ja Runeberg-palkintoehdikkaana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.