lauantai 5. toukokuuta 2012

Kun kerran kaikki toisetkin ….


Jorma Ollilan mielestä johtajien palkkioiden arvostelemisessa on merkkejä ylilyönnistä ja hän torjuu puheet ahneudesta (IS 5.5.2012). Johtajien palkat ovat hänen mielestään Suomessa paikallaan tai pikemminkin alakantissa, koska johtajien palkat muissa Euroopan maissa ovat vielä korkeampia.

Perustelu on siis sama, jonka pikkutytöt esittävät halutessaan pukea keväällä nilkkasukat, vaikka ulkona olisi miten kylmä: koska kaikilla toisillakin on. Minusta Ollilan tasoiselta kaverilta sopii odottaa hieman syvällisempää perustelua asian oikeutuksen pohjaksi.

Koska kaikki toisetkin eli maantapa: sehän on pitkään ollut perusteena jos jonkinlaiselle filunkipelille, joka sittemmin on tuomittu. Niin kauan kuin käytäntöjä ei arvioida oikeasti kestävillä perusteilla, ei niitä saada parannettua eikä kelvottomista käytännöistä päästä koskaan irti.

En sano, että johtajien palkat olisivat Suomessa liian suuria tai liian pieniä, mutta Ollilan tapa perustella asiaa on heppoisella pohjalla.

7 kommenttia:

 1. Äkkiä sitä varmasti alkaa nähdä vain muita samanlaisia ympärillään. Ja sitten alkaa tähytä ylempänä olevia ja paremmin ansaitsevia, niinhän me muutkin tehdään, täällä ruohonjuuritasolla.

  Mutta sittenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisilla näyttää aina olevan paremmin. Ja kuitenkin ihminen haluaisi itsellä olevan vähän paremmin kuin keskimäärin. Mutta miten päästään tilanteeseen, jossa kaikilla olisi vähän paremmin kuin se keskiarvo ... Hmm, absurdi tilanne.

   Poista
 2. Samaa mieltä, aika naiivi perustelu. Olen aina luullut, että palkka ansaitaan, mutta nyt pitänee muuttaa käsitystä. Se saadaan, kun muutkin saavat. Yhtä suurena ja bonukset päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arleena, Lapsena kerrottiin varoittavana esimerkkinä tarinaa tyhmistä lampaista, jotka menivät kaivoon siksi kun sokeasti seurasivat edellään kulkevaa.

   Poista
 3. Muistan Myrkytystietokeskuksen taannoisen johtajan, lääkäri Jussi Vilskan toteamuksen: "Vertailu on lyhin tie helvettiin."

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.