lauantai 16. kesäkuuta 2012

Tapiolan kasvaa ja kehittyy - kenen tarpeisiin?

 


Espoon kaupunkisuunnittelulautakunta päätti alentaa Jousenpuiston tulevien rakennusten kerrosmääriä (HeSa 14.6.2012). Virkamiehet esittivät yhtä 26-kerroksista ja kahta 17-kerroksista asuintaloa, mutta kaupunkikuvaan täysin sopimattomina nämä alennettiin nyt 18- ja 12-kerroksisiksi.  Hyvä niinkin, vaikka mielestäni kerrosluvut ovat edelleen ihan älyttömiä puutarhakaupunkiin. Lautakunnan puheenjohtajan Markku Markkulan mukaan matalampien talojen rakentaminen ei ole mahdollista, koska silloin kaupunki ei saisi rakennusoikeuksien myymisestä tarpeeksi rahaa alueen kehittämiseksi, ts. metron rakentamiseksi.

Tietty logiikka tässä kieltämättä on, mutta silti on omituista, että alueen rakentamisen ajava voima on rahan kerääminen eikä ihmisten asumistarpeet. Nythän lähialueelle rakennetaan uskomattomia määriä uusia asuntoja. Pilvenpiirtäjiä ja muita korkeita asuintaloja tulee Keilaniemeen, Tapiolan keskustaan, Steniuksen mäelle, Jousenpuistoon ja Niittykumpuun. Jopa Westendiin kaavaillaan kaikessa hiljaisuudessa yhtä asuinpilvenpiirtäjää melko massiiviseksi kaavaillun senioritalon viereen. Lisäksi muutaman kilometrin päähän rakennetaan kokonaan uusi Suurpellon kaupunginosa.

Näillä rakennusluvilla luulisi kaupungin kassaan rahaa kertyvän. Toivoa sopii, että virkamiehet ja lautakunnan jäsenet suuressa viisaudessaan ovat myös miettineet, mistä näihin kaikkiin asuntoihin saadaan asukkaat. Neliöhinnat tulevat hipomaan pilviä siinä missä talojen katotkin; Keilaniemen huipun asuntojen yhteydessä puhutaan jo 12000 euron neliöhinnoista, ja alle kuuden tonnin tuskin saa neliöitä pohjakerroksestakaan.

Kellosepän ja Kaupinkallion kohteet ovat olleet hyvin kysyttyjä, ja melkein kaikki asunnot varattiin ennenkuin taloihin oli muurattu ensimmästäkään kiveä. Kysyntä on siis kovaa nyt, mutta riittääkö sitä koko kaavailulle tuotannolle? Ettei vain käy niin kuin joillakin Espanjan aurinkorannan turistialueilla, missä valmiit tai puolivalmiit rakennusmassat seisovat tyhjillään ostajaansa turhaan odottamassa.
Revontulentien ja Etelätuulentien kulma-alue alkaa hahmottua
Kellosepän talot ovat jo harjassa

Ensimmäinen talo nousee Revontulentien varteen

Kaupinkalliota vasta louhitaan

Ortodoksikappeli saanee jatkossakin olla omassa rauhassaan Silkkiniityn kupeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.