perjantai 15. kesäkuuta 2012

Saul Bellow: Seize the dayOmasta kirjahyllystä poimittu löytö ja täysosuma. SaulBellow on minulle toki nimenä tuttu, mutta jostain syystä lukematta jäänyt kirjailija. Seize the day ilmestyi ensimmäisen kerran 1961, mutta kirja on niin ajankohtainen ja tuore, että se voisi olla yhtä hyvin kirjoitettu tänä päivänä. Ei ihme, että kirjailija palkittiin myöhemmin Nobelin kirjallisuuspalkinnolla.

Päähenkilö on keski-ikäinen mies, työtön ja perheestään eronnut. Mies haluaa säilyttää ylpeytensä ja tekee parhaansa päästäkseen jaloilleen. Hän luottaa sijoitusneuvojaan, joka tietenkin huijaa miehen viimeiset rahat. Mies haluaa täyttää velvollisuutensa entistä perhettään kohtaan. Mikään ei kuitenkaan suju ja mies joutuu pyytämään ymmärtämystä ja apua menestyvältä isältään, jolta kuitenkaan ei heru muuta kuin vihamielistä halveksuntaa. Vaimo ei suhtaudu mieheen yhtään paremmin…   

Kirja on täynnä eksistentiaalista tuskaa: mikä on ihmisen osa maailmassa, jossa ihmisen arvo mitataan rahassa ja menestyksessä? Mikä on ihmisen viimeinen tehtävä: kasvojen säilyttäminenkö kaiken uhalla?

Omaan hyllyyni kirja lienee ajautunut vanhempieni perua; en ole sitä itse valinnut, mutta nyt kun vauhtiin pääsin, täytyy heti tsekata HelMetistä mitä muuta Saul Bellow:lta on tarjolla. Suosittelen!

Saul Bellow mainitaan samassa yhteydessä kuin Bernard Malamud ja Philip Roth, mutta ainakin tämän perusteella Bellow on enemmän minun makuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.