tiistai 18. joulukuuta 2012

NovellihaasteSain Simpukalta haasteen listata viisi novellia tai lyhyttä tarinaa, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen. Tehtävä on vaikea, koska en useinkaan lue novelleja.  Niinpä listaani tulee novelleja, jotka olen lukenut hyvin kauan sitten. Kovin hyvin en noita novelleja yksityiskohdiltaan edes muista, mutta tunnelma ja perussanoma ovat jääneet mieleen. Näitä suosittelen:


Nikolai Gogol: Päällystakki

Kertomus nukkavierusta pikkuvirkamiehestä, jonka suurin haave ja päämäärä on uuden päällystakin hankkiminen. Kovan ponnistelun jälkeen haave toteutuu, mutta elämän auvo ei kauan kestä kun päällystakki varastetaan.


Guy de Maupassant: Rasvapallo

Kertomus Rasvapalloksi kutsutusta prostituoidusta joka auttaa sotaa pakenevaa seuruetta toiveenaan hyväksynnän saavuttaminen ihmisiltä, jolta aitoa myötätuntoa ei kuitenkaan heru.


George Orwell: Eläinten vallankumous

Aina ajankohtainen satiiri maatilan eläinten kapinasta ja uudesta tasa-arvoisesta järjestelmästä, joka tosiasiassa osoittautuu vanhaa järjestelmääkin autoritaarisemmaksi totalitarismiksi.


Irène Némirovsky: Tanssiaiset

Tanssiaiset kuvaa nuoren tytön näkökulmasta nousukasmaisten vanhempien pyrkimyksiä edetä seurapiireissä. Kuvaus on sattuvaa, ja tytön keino kapinoida alistetussa asemassaan on mielikuvituksellinen, hauskasti keksitty.


James Herriot: mikä tahansa eläinlääkäritarina kirjasta Let sleeping vets lie.

Hulvattomia tarinoita eläinlääkärin elämästä Englannin maaseudulla.


Nyt pitäisi haaste lähettää eteenpäin innokkaille novellin ystäville, mutta valitettavasti en osaa nimetä ketään erityisesti. Mutta oma-aloiteisuus kunniaan: ota Sinä vastaan viestikapula ja listaa viisi suosikkinovelliasi!

Ja anteeksi, Simpukka, että vastaaminen kesti näin kauan!

1 kommentti:

  1. Hyviä novellivinkkejä, kiitos Ina. Päällystakin ja Rasvapallon olen lukenut vuosikymmeniä sitten, tykkäsin myös Herriotin tarinoista. Pitääpä lukea luettelemasi novellit uudelleen kun taas kirjastoon pääsen.
    Eihän haasteessa mitään aikataulua ole, kiva kun osallistuit.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.