torstai 24. tammikuuta 2013

Kirjasto


klikkaa kuva isommaksi

Lähikirjasto on asukkaille tärkeä henkireikä. Kun kunta haluaa säästää kustannuksia, ovat lähikirjastot aina uhan alla. Aukioloaikoja on nipistetty jo moneen otteeseen; tässäkin kuvassa asiakas saa hetken odottaa ennenkuin ovi avataan - kello yhdeltätoista. Mutta onneksi kirjasto on vielä saanut armon jatkaa toimintaansa edes jossain mitassa.


klikkaa kuva isommaksi

 Pieneen kirjastoon on helppo poiketa ja sisällä on kotoisan viihtyisää. Kokoelmat eivät ole laajat, mutta HelMetin kautta tänne saa minkä tahansa pääkaupunkialueen kirjaston niteen toimitetuksi. Uutuushyllystä saa hyvällä tuurilla suositun uutuudenkin lainaksi jonottamatta ja lehtiä on mukava silmäillä, jos aika antaa myöden viihtyä kirjastossa vähän pidempään.

klikkaa kuva isommaksi

Kirjastossa on oma tilansa myös kaikkein pienimmille asiakkaille, joiden itsenäisen pistäytymisen kirjojen parissa juuri kirjaston pieni koko ja läheinen sijainti tekevät mahdolliseksi.
 
klikkaa kuva isommaksi

Kun kirjaston palveluja oppii käyttämään jo lapsena, jää lukeminen ja tiedon hankinta veriin lopuksi ikää. Uskoisin, että kirjastoon sijoitetut varat maksavat itsensä takaisin kuntalaisten henkisen hyvinvoinnin kautta.

Kansalaisten korkea lukutaidon aste ja valistuneisuus ovat aina olleet tärkeitä menestystekijöitä Suomelle. Näistä ei ole varaa tinkiä. Suuret keskuskirjastot ovat toki tärkeitä, mutta ne eivät korvaa lähikirjastoa. Jatketaan taistelua lähikirjastojen puolesta. 


Mutta on ne isotkin kirjastot hienoja, varsinkin Helsingin yliopiston uusi kirjasto, jonka parvekkeelta avautuu huikea näköala suurkirkolle. Klikkaa tästä.


Valokuvatorstai, haaste 271: Kirjasto

14 kommenttia:

 1. Kirjastot ovta tärkeitä henkireikiä ja erittäin tarpeellisia kaikille ikäluokille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pappilanmummo, Kyllä vain. Ilmainen kirjasto ja koulu ovat rakentaneet suomalaisille henkisen selkärangan.

   Poista
 2. Valitettavasti Haukilahden kirjasto vähentää yhäti toimintaa. Kun M,S ja M olivat superpieniä Pauliina piti Satutuntia ke aamuisin, mutta kyllä kirjasto oli auki iltaisinki. Toista on nyt. Kansa vaurastuu ja köyhtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutta, Viimeiseen lauseeseesi sisältyy suuri ristiriita ja tragedia. On tosiaan surkeaa, että meillä ei ole varaa moniin asioihin, jotka köyhempinä aikoina olivat itsestään selviä. Kuten välittävään läsnäoloon lasten ja vanhusten elämässä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. arleena, On se. Sinne on helppo ja kiva poiketa, vaikka vain lehtiä lukemaan.

   Poista
 4. Voi miten harmillista!!! Kunpa joka kylä saisi pitää kirjastonsa. Täällä meillä Vaasassa on hyvin asiat kun on suuren uusitun pääkirjaston lisäksi muutama pienempi sivukirjasto johon saa kirjoja tilattua seuraavaksi päiväksi - meillä kirjasto 150m päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni Lintu, Juuri niin, pienet kirjastot puoltavat paikkaansa isojen rinnalla. Molemmat täydentävät toisiaan; niilä on kummallakin vähän eri tehtävä.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Jag på Ekholmen, Se on vähän niinkuin lähiasukkaiden yhteinen olohuone.

   Poista
 6. hienot kuvat ja hieno postaus kirjastojen puolesta!
  mekin olimme kuntaliitoksen vuoksi vähällä menettää oman kirjastomme, onneksi päättäjät pyörsivät suunnitelmissaan kyläläisten vastustuksen vuoksi. itse pidän kovbasti näistä "ihmisen kokoisista" kirjastoista. monessa asiassa pieni on kaunista ja mielestäni myös tehokasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona Winebridge, Pienet kirjastot - niinkuin pienet kaupatkin - ovat rikkaus isojen laitosten rinnalla. Molempia tarvitaan.

   Poista
 7. Kirjastot, ne oikeat julkiset palvelut on kyllä rikkaus. Vaikka kotona on yhden sortin kirjasto, niin kyllä kirjaston korttia käytetään säännöllisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulmu, Kun kirjahyllyt ovat täpösen täynnä, tuntuu ihan mukavalta lukea lainakirjoja. Loppujen lopuksi aika harvoja kirjoja haluaa välttämättä omistaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.