torstai 6. helmikuuta 2014

Arturo Pérez-Reverte: Kohtalon tango


El Pais -lehden arvostelun mukaan ”Kohtalon tango on oikea saavutus, hyvän mielen romaani.” Itse en kuvaisi tätä hyvän mielen romaaniksi, sen verran karmeasta tapahtumien kulusta on kysymys. Jännitystä, väkivaltaa ja seksiä ei kirjasta puutu.

Päähenkilö Max on uskomattoman komea salonkitanssija, gigolo ja huijari, jonka kalliit vaatteet ja ylellinen elinympäristö ovat lainaa tai varastettua. Omillaan ollessaan hän elää murjuissa, ellei sitten viru vankilassa. Palkattuna salonkitanssijana loistoristeilijällä matkalla Etelä-Amerikkaan Max ystävystyy kuuluisan säveltäjän ja tämän kuvankauniin vaimon kanssa. Vähitellen käy ilmi, että säveltäjäpariskunnalla on perverssejä mieltymyksiä, joihin Max tulee vedetyksi mukaan. Ystävyydestä huolimatta Max varastaa rouvan kalliin helminauhan ja poistuu kuvioista, kunnes ….

Eri vuosikymmenillä Max ja säveltäjän puoliso Mecha kohtaavat uudelleen. Ovatko he oikeasti rakastavaisia, jää lukijan päätettäväksi. Kylmäverisiä pelureita he ainakin ovat molemmat. Taitojensa vuoksi Max ajautuu tavallisista varkauksista vakoilun verkkoihin, jolloin vastapuolen vastaiskut muuttuvat todella vaarallisiksi. Tapahtumat sijoittuvat ajallisesti 1920- , 1930- ja 1960-luvuille Buenos Airesissa, Nizzassa ja Italiassa niin, että  aina uudessa kappaleessa ollaan eri ajassa. Tämä on lukijalle hivenen rasittavaa, erityisesti silloin kun kappalejako osuu sivun vaihdon kohdalle, niin että vasta sitten kun tapahtumapaikka mainitaan, voi lukija olla taas kartalla sen suhteen missä mennään.

Tapahtumien dramatiikka liittyy kiinteästi tangoon ja shakkiin. Kun kirjailija on espanjalainen, rinnastus härkätaisteluunkaan ei ole kaukana. Lopulta on vain vaikea päättää, onko Max tässä elämänsä corridassa härkä vai matadori. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.