lauantai 10. tammikuuta 2015

Lars Sund: Tre systrar och en berättare

Ruotsinkielisen lukupiirimme tämänkertainen kirja on rakennettu Anton Tsehovin näytelmän pohjalta. Ei kuitenkaan näytelmää mukaillen, vaan kyseessä on kuvaus pikkukaupungin elämästä tasoristeyksen valvojan kertomana. Kolme sisarta ovat kolme naishenkilöä, joiden on määrä näytellä kaupungin teatteriyhdistyksen tuottamassa näytelmässä. Ensi-illan koittaessa tapahtuu kuitenkin jotain traagista, mikä ei sitten loppujen lopuksi selviä, vaan jää lukijan oman mielikuvituksen varaan.

Lars Sund kirjoittaa erittäin maalailevasti: jokainen kohtaus kuvataan huolellisen yksityiskohtaisesti niin, että lukija todella näkee kaiken silmissään ja tuntee olevansa tapahtumapaikalla. Kerrontatyyli on aika mukaansatempaavaa, kaikessa hitaudessaan. Itse asiassa kirjan henkilöt ovat melko tavanomaisen kliseisiä, eivätkä tapahtumatkaan ole kovin vauhdikkaita. Tästä huolimatta kirja imaisi mukaansa ja minä ainakin pidin siitä. Ehkä kirjan tyyliä voisi jotenkin verrata Volter Kilven Alastalon saliin.


1 kommentti:

  1. Minulla on tämä kirja kesken (taas kiire lukemaan) ja olen ihastnunut - niin paljon tarinoita ja niin pitkältä ajalta. Kaikkitietävä kertoja tuntuu todella tietävän kaiken ja hän osaa kertoa kerto sen meille lukijoille. Suosittelen lämpimästi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.