lauantai 6. heinäkuuta 2019

Ajatuksia nurmikon hoidosta



Ihanne tietysti olisi tasainen, tuuhea ja virheetön nurmikko. Siis kaunis katsella, mutta joka ikävä kyllä ei kestä kovaa kulutusta, kuten koiran tarpeita. Hyvinvoiva nurmipeite on kovan työn takana, eikä tunnu kivalta, kun siihen ilmestyy kuivia, kuolleita läikkiä. Niinpä olen luovuttanut ja alistunut siihen, että pihani saa elää omilla ehdoillaan: en taistele ratamoita vastaan vaan iloitsen vehreästä vihreydestä, olkoonpa sen pohjana sitten apilat, ratamot tai mitkä tahansa elinvoimaiset asukkaat. Leikkaan nurmikon noin 5 päivän välein, heittelen välillä kalkkia ja nurmikon lannoitetta, keväällä ehkä vähän valkoapilan siementä. Tarvittaessa kastelen. 

Tämä on nyt kuin vanhan maalaistalon pihamaa: koiran kestävä ja paljaalle jalkapohjalle ihana. Pääasia että on vehreä ja vihreä!


Piharatamoita riittää, so what!
 

Tästä tuli mieleeni yleisemminkin ajatus siitä, miksi aina pitäisi tavoitella jotakin sellaista, mikä ei ole luontaista. Kun oli lapsi, äitini teetätti suoriin hiuksiini permanentin. No, kun sitä ei kukaan sen kummemmin pesun jälkeen rullannut, olin pörröpääni kanssa aivan hirveän näköinen – täysin vieras omalle persoonalleni – ja häpesin suuresti. Pitkään podin suoranaista kampaajakammoa. (Tällainen kotirouvan epäonnistunut kotipermanentti taisi tulla muotiin joskus myöhemmin, 80-luvulla, mutta silloin sain jo itse päättää hiustyylistäni eikä moista enää päässäni näkynyt ). Vaaleaa ihoaan suomalaiset yrittävät sisukkaasti, ihosyöpää uhmaten solariumeissa ruskettaa; tummaihoiset taas vaalennuttavat kemiallisesti omaansa. Pitääkö aina ihailla sellaista, mikä ei ole? Pysähtyykö maailma, jos jonain päivänä ihmiset päättäisivät olla tyytyväisiä siihen mikä on? Ehkä.

Onko ruoho aina vihreämpää aidan toisella puolella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.