sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Mankell Henning: Italienska skor
Eläkkeellä oleva lääkäri Fredrik elää erakkona saarella, jonne hän on paennut maailmaa sen jälkeen kun hän 12 vuotta aiemmin oli tehnyt kohtalokkaan virheen amputoimalla potilaalta väärän käden.
Yhtenä päivänä saaren rantaan ilmestyy vanha nainen rollaattorinsa kanssa. Nainen on Harriet, Fredrikin entinen naisystävä, jonka tämä on ilman ennakkovaroitusta jättänyt 40 vuotta aikaisemmin. Harriet on kuolemassa syöpään ja haluaa Fredrikin täyttävän vanhan lupauksen metsälammelle tehdystä matkasta. Loppujen lopuksi Harrietilla on suurempikin yllätys: heidän yhteinen tyttärensä Louise, josta Fredrik ei ole tiennyt mitään. Louise on varsinainen kummajainen: hän asuu asuntovaunussa ja kirjoittelee radikaaleja kirjeitä maailman valtioiden päämiehille.

Salaisuuksien ja velvollisuuksien alettua täyttyä Fredrik päättää myös kohdata entisen potilaansa, nyt yksikätisen Agneksen. Agnes ylläpitää huostaan otettujen tyttöjen sijoituskotia. Kuten lukija saattaa arvata, nämä tytöt ovat varsin erikoisia – vaarallisiakin.

No, eriskummallisten henkilöhahmojen lisäksi kirja tarjoaa myös makaabereja tapahtumia. Harriet kuolee ja hänet poltetaan saarella, kenellekään mitään ilmoittamatta ja yksi Agneksen sijoitetuista tytöistä ilmestyy saarelle  viiltelemään itsensä hengiltä. 

Mankell kuvaa erakon elämää saarellaan hienovaraisen verkkaisesti, juuri mitään ei tapahdu: postivene vain käy silloin tällöin, Fredrik piipahtaa avannossa päivittäin ja päivittäin kirjoittaa päiväkirjaansa pari merkintää lämpötilasta ja havaituista linnuista tai kasveista. Ja sitten vastakohdaksi ilmestyvät nämä oudot ihmiset ja vielä oudommat tapahtumat. Vähän tulee mieleen Peppi Pitkätossu ja Muumien maailma. Vakavasti otettavaksi kirja ei minulle kolahda, mutta vähän absurdina genrenä menettelee. Eihän Mankell huonosti kirjoita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.