sunnuntai 4. marraskuuta 2012

David Khayat: Syötkö riskiruokaa? Syöpälääkärin paljastuksia ruoan terveysvaikutuksista


Ranskankielinen alkuteos Le Vrai Régime Anticancer ilmestyi 2010 ja suomennettu laitos tänä vuonna. Melko tuoretta tietoa siis. Kirjoittaja  on 30 vuotta potilaita hoitanut syöpälääkäri, syöpätautien professori sekä Ranskassa (Pierre et Marie Curie –yliopisto Pariisissa) että USA:ssa (Texasin yliopiston MD Anderson Syöpäkeskus) ja myöhemmin syöpäosaston johtaja Pitié-Salpétrièressä. Hän johti myös Ranskan kansallista syöpäohjelmaa vuosina 2002-2007.

Millään keinoin syövän syntymistä ei voi täysin torjua, mutta ottamalla huomioon eri ravintoaineiden vaikutukset kehossa riskiä voidaan pienentää. Laajan tutkimusaineiston perusteella näyttää siltä, että eräät ravinnosta saatavat hivenaineet kiihdyttävät syöpäsolujen kasvua, toiset taas torjuvat sitä.

Kirja on maallikolle suunnattu ja erittäin helppolukuinen. Maallikkoa ilahduttaa myös kirjan alussa annettu kuvaus syöpäsolujen toiminnasta, mikä antaa paremmat edellytykset ymmärtää miksi eri hivenaineet vaikuttavat syöpäsoluihin niin kuin ne vaikuttavat. Monet asiat ovat tuttuja jo monista muista lähteistä luettuina, mutta silti oli kiinnostavaa saada asioille myös teoreettinen selitys.

Ehkä tärkein anti on kuitenkin se, että kannattaa suhtautua ravintoasioista käytävään – välillä kiihkeäänkin – keskusteluun maltillisesti ja pyrkiä erottamaan tiedolliset jyvät akanoista. Ravintoasioissa kun nykyään kuka tahansa voi esiintyä asiantuntijana. Ravinto-oppaille on kovasti kysyntää ja houkutus helppoon rahaan on suuri. Asialliseen tutkimukseen perustuvan kirjallisuuden lisäksi tutkimuksiin perustumatonta mutu-tietoakin kun löytyy, eikä lukijan aina ole helppo huomata, millä rahkeilla kukakin kirjoittaja on liikkeellä. Khayatin kirja on tästä syystä tervetullut: ainakin viittauksia lähdekirjallisuuteen on runsaasti.

2 kommenttia:

 1. Ina, tämä on kiinnostava kirja! Vieläkin tulee tähän kommetteja, sillä näistä asioista ei ole vain yhtä oikeaa tietoa, vaan totuus on kaiketi siellä jossain keskellä, kompromississa ja kohtuudessa.

  Minä löysin tästä kyllä monta juttua, jotka tulivat ruokatalouteemme jäädäkseen, mm. kurkuman.

  Jos kiinnostaa niin lue mös Piipon kirja Suomalaiset marjat sekä Duken Parantavien ruokien opas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Lumi, Minulle uutta ja kiinnostavaa oli granaattiomenamehun terveellinen vaikutus eturauhassyöpään, mikä on meille tärkeä tieto miehen sairauden vuoksi.

   Kiitos lukuvinkeistä!

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.