keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Philip Teir: TalvisotaNykypäivään ajoittuvan avioliittoromaanin päähenkilö on Helsingin yliopiston sosiologian professori, jonka elämä tuntuu juuttuneen uomaansa niin tutkimustyössä kuin avioelämässäkin. Päähenkilö ei tunnu oikein tietävän, mihin elämäänsä ohjaisi ja niinpä elämä, sattuma tai ulkopuoliset henkilöt ottavat ohjat käsiinsä. Päähenkilölle tapahtuu asioita, joita hän ikään kuin hämmästellen seuraa sivusta. Kirja on siinä mielessä harvinaisuus, että siinä käsitellään suomenruotsalaisuutta suhteessa suomalaisuuteen, mm tuodaan esiin päähenkilön suomenruotsalaisen pohjalaissuvun vaikeus hyväksyä suomalaista miniää.

Kirja on oikein sujuvasti kirjoitettu ja varsinkin sen alkupuolella lukijaa paikoitellen suorastaan naurattaa. Henkilökuvaus on sattuvaa. Sivulla 106 on viittaus Hanlonin partaveitseen:Älä koskaan laske pahansuopuuden tiliin sitä, minkä voi selittää myös tyhmyydellä”. Tämä on minusta hyvin sanottu ja olen sitä ajattelussani monesti soveltanut tietämättä, että ajatuksella on tuollainen nimi. Suomalainen sanalasku sanoo vähän samansuuntaisesti, ettei saa kauhalla vaatia jos on lusikalla annettu.

4 kommenttia:

 1. Viisaasti lohkaistu tuo viittaus ja kirjan kansi oli ainakin ihastuttava, ehkä kirjakin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis, Tykkäsin kirjasta ja jo aihepiirinsä takia se on kiinnostava.

   Poista
 2. Hyvin Hanlon ajatellut ainakin jos menee niin että tyhmyys on ihmiselle annettu ominaisuus niinkuin vaikka silmien väri eikä sille mitään mahda mutta pahantahtoisuudestaan on mahdollista itsetutkiskelulla päästä eroon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mattisaisa, Kun joskus jonkun ihmisen käytöstä on takanapäin arvosteltu ilkeäksi tai röyhkeäksi, niin olen saattanut puolustaa häntä sillä että hän ehkä vain näkee asiat eri kulmasta kuin muut tai että häneltä ehkä puuttuu kyky nähdä asioita toisten näkökulmasta. Minusta se on lieventävä asianhaara: tahallinen ilkeys on pahempaa kuin tahaton.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.