maanantai 16. kesäkuuta 2014

Charlotte Joko Beck: Jokapäiväinen zen
Charlotte Joko Beck opettaa zeniä San Diegossa. Hän käsittelee kirjassaan tavanomaisia arjen tilanteita ja kertoo kuinka zenin opetuksia voi soveltaa esimerkiksi rakkauteen ja työelämään.
   Minua zen on kiinnostanut pitkään. En tunne nykykoulun uskonnonopetuksen tapaa, mutta minusta olisi ihan hyvä jos opetettaisiin rinnakkain eri uskontoja. Itse uskon, että kaikki uskonnot ovat yrityksiä määritellä jotakin, mitä ihmisjärjellä ei ole määriteltävissä. Siksi kaikki uskonnot ovat yhtä hyviä tai yhtä huonoja. Missään tapauksessa ei voi olla niin, että yhdellä tavalla uskovat pelastuvat ja kaikki muut joutuvat kadotukseen. Kukin tulee autuaaksi omalla uskollaan. Ateistikin, vaikka ateismi on käsitteenä ristiriitainen oppi: usko siihen, että mitään ei ole. No ateisti uskoo tähän oppiin, ja uskoahan sekin on.
   Beckin kirjasta halusin kirjoittaa itselleni muistiin sivulta 154:

”On järkevää pitää huolta mielestään ja kehostaan. Ongelma syntyy, kun samaistumme pelkästään niihin. Ihmiskunnan historiassa on ollut muutamia ihmisiä, jotka ovat samaistuneet yhtä paljon toisiin elämän muotoihin kuin omaansa. Heille ei mitään tragediaa ole olemassa, koska he eivät pidä ketään vastustajanaan. Jos olemme yhtä elämän kanssa – olkoon se kuka tahansa tai mikä tahansa ja tehköön se mitä tahansa – ei ole päähenkilöä, vastustajaa eikä tragediaa.   
   Kun harjoitamme zeniä säännöllisesti ja intensiivisesti, alamme nähdä, että on virhe samaistua pelkästään mieleemme ja kehoomme. Tämä ei ole älyllistä ymmärtämistä. Moderni fysiikka tehnyt selväksi, että olemme ”yhtä”: olemme vain saman energian eri ilmentymiä, eikä tätä ole vaikea tajuta älyllisesti. Mutta tunnemmeko sen ihmisinä ajatuksinemme, kehoinemme ja tunteinemme jokaisessa solussamme?” 

Ajatus, että olemme kaikki jollain tavalla saman energian ilmentymiä, tai että meissä kaikissa on sisällämme samaa alkuperää oleva kipinä, tulee lähelle kristinuskon perussanomaa lähimmäisenrakkaudesta. Ihmisen ego on vain kuorrutus, joka antaa meille ulkoisen ilmiasun ja joka kuolemassa lakkaa olemasta. Kipinä säilyy - ehkä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.