Ruoka- ja juomakulttuurista kiinnostuneelle lukijalle
Marskin ryyppy tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa sotia edeltäneen ajan seurapiirien
ja sodanaikaisen päämajan ruokapöytiin. Mikko Uola on dosentti ja poliittisen historian
tutkija. Hänellä on ollut käytössään ilmeisen hyvä lähdeaineisto; kirja antaa
tarkkaa tietoa ja se on huolellisesti kirjoitettu. Tätä oli ilo lukea.
Vaikka itse Marskin ryypyn koostumus pääpiirteissään lienee
kokolailla hyvin tunnettu, tuli tässä ainakin minulle uutta tietoa alkuperäisen
reseptin jäljittämisen vaikeudesta, sodanaikaisia raaka-aineita kun ei enää
samassa muodossa ole saatavilla. Huvittavaa on, että ulkomainen viinafirma
Allied Domecq, joka kovalla hinnalla osti Mikkelin perinneseuralta oikeuden
Marskin ryypyn nimeen, ei sitten lopulta saanut tehdyksi alkuperäistä
juomasekoitusta vastaavaa tuotetta. Alkon ja myöhemmin Primalcon tuotekehittäjät
sen sijaan saivat aikaan juoman, joka asiantuntijoiden mukaan on niin lähellä ”oikeaa”
kuin nykyaineilla on mahdollista. Tuote on nimeltään Ritariryyppy ja sitä saa
tilata Alkon erikoisvalikoimasta.
Kotikonstein se on helppo sekoittaa, tässä ohje:
50 cl Linie-akvaviittia, 50 cl Koskenkorvaa tai pöytäviinaa,
2 cl Noilly Prat –vermuttia ja 1 cl Silver Giniä.
Vuonna 1942 kehitetty, alkuperäinen Marskin ryyppy oli
sekoitettu seuraavan reseptin mukaan:
1 litra akvaviittia, 2 senttilitraa vermuttia, 1 senttilitra
giniä.
Koska nykyinen akvaviitti on voimakkaammin maustettua kuin
vuoden 1942 tuote, ei vanhan reseptin mukaan sekoittamalla enää synny maultaan alkuperäistä
vastaavaa tuotetta ja reseptiä on jouduttu säätämään. Mikko Uola on osannut
tehdä reseptin jäljittämisestä kiinnostavan salapoliisitarinan.
Minulle sopisi vain akvaviitti ja vermutti, jopa pelkästään vermutti jäillä riittäisi. Se oli aikoinaan lempidrinkkini. Nyt on sekin aika muuttunut.
VastaaPoistaarleena, Minäkään en ole snapsin enkä ylipäätään väkevien ystävä, mutta jos snapsin ottaisin niin mieluiten juuri Ritariryyppyä.
VastaaPoista