keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Viikilä Jukka, Akvarelleja Engelin kaupungista

Finlandia-palkinnon voittaja 2016. Pieni kirja suuren arkkitehdin kuvitelluista yöpäiväkirjamerkinnöistä. Viikilän kieli on kaunista, paikoin maistellen luettavaa. Hienosti on Viikilä kuvitellut minkälaista saksalaisen perheen elämä kaukaisessa, pimeässä ja kylmässä pohjoisessa on ollut. Berliiniin on kova kaipuu, mutta työ pakottaa pysymään Suomessa. Talvi ottaa koville, ja ensimmäisinä vuosina päiväkirjamerkintöjä kertyykin lähinnä vain talvikuukausilta. s. 155:Talvi on täällä ainoa vuodenaika. Se joka ei ehdi vuodenkierron saatossa hävitä muistista.”

Henkisessä mielessä elämä silloisessa Helsingissä on ollut aika köyhää. Engel on varmasti ollut haluttua seuraa seurapiireissä, mutta sarkastisesti hän itse niihin suhtautuu, s. 85 :
”Välillä kuulen puhuttavan sivistyneistä seurapiireistä, joissa pärjätäkseen olisi tunnettava jokin ajankohtainen kirja tai ooppera, mutta voin kaikkialle kutsuttuna vakuuttaa, että mitään sivistyneitä seurapiirejä ei ole, mitään merkittäviä aiheita ei käsitellä, mitään älyn salamailmoita ei ole, vain pelokasta kuulumisten vaihtoa, joka sekin on enemmän kuvitelmaa ja toivetta siitä, miten haluaisi elämänsä olevan kuin todellisia asioita.”

Mielenkiintoisesti on Viikilä kuvannut rakentuvan Helsingin äänimaisemaa: joka puolella räjäytellään. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, miten kallioinen Helsingin maapohja on. Lisäarvoa kirjaan olisi tuonut Helsingin kartat ennen Engeliä ja Engelin jälkeen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.