lauantai 3. elokuuta 2019

de Vigan Delphine, Les gratitudes

Kirjassa on kysymys kiittämisestä – ei vain puhekielen ohimennen sanotuista fraaseista tai ammattikirjeenvaihdon kohteliaisuuslauseista, vaan todellisesta kiitollisuudesta silloin kun toinen on ratkaisevalla tavalla tai ratkaisevalla hetkellä vaikuttanut pelastavasti omaan elämään. Monestiko se jää ilmaisematta ennen kuin on liian myöhäistä!
de Viganin kirjassa Michka eli madame Seld on ikääntynyt, afasiaan sairastunut nainen, jolta sanat alkavat kadota. Häntä käy katsomassa Marie, omien vanhempiensa lapsena lähes heitteille jättänyt nainen jonka hyvinvoinnista Michka on aikoinaan naapurina kantanut vastuuta. Michkan puheterapeutti on Jerome. Kirja koostuu Marien ja Jeromen tapaamisista Michkan kanssa, kun sanat yhä enemmän alkavat kaikota.
Aika ahdistavaakin luettavaa: niin paljon nykyään puhutaan muistisairauksista, mutta vähemmän tällaisesta tilasta, jossa muisti on tallella, samoin arvostelukyky, mutta sanat - väline kommunikointiin - puuttuvat. Samalla kirja on kaunis kuvaus välittämisestä. Sekä Marie että Jerome ovat aidosti läsnä ja kiinnostuneita Michkasta ja osoittavat tälle välittämistä ja arvostusta. Michka muistelee elämäänsä ja ymmärtää kiitollisena, että sen on mahdollistanut vain se ystävällinen pariskunta, joka aikoinaan otti pienen juutalaistytön suojelukseensa, aikana jolloin asian julkitulo olisi merkinnyt tuhoa kaikille osapuolille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.