torstai 9. heinäkuuta 2020

Beck Martha: Suunnista tähtien valossa. Löydä oma polkusi


Tunnettu bestsellerkirjailija ja elämäntapakouluttaja Martha Beck opastaa lukijan askel askeleelta aidon ja tyydyttävän elämän alkuun. Beck on filosofian tohtori, joka on suorittanut kolme sosiaalitieteen tutkintoa Harvardin yliopistossa ja toiminut siellä myös opettajana. Hän on kirjoittanut useita elämäntaitoa käsitteleviä kansainvälisiä menestysteoksia. Meriiteistä ei siis ole puutetta!

No, ehkä olen elämäni varrella lukenut jo tarpeeksi elämäntaito-oppaita – niistä ehkä kuitenkaan sen viisaammaksi tulematta – joten tämä ei enää tuntunut kovin järisyttävältä. Ehkä vika on siinä, että luin tämän suomennoksena ja vaikka mitään kielellistä puutetta ei suomennoksessa ole, niin tekijän omat termit kuten palava rengas tai tähtiin tuijottelija ja tähtikartta eivät tuntuneet suomennoksessa luontevilta.

Kirjassa viitataan paljon muihin saman alan teoksiin, kuten Echart Tollen Läsnäolon voimaan, joka aikoinaan minuunkin teki hyvän vaikutuksen. Sen keskeisiä sanomia on tosiasioihin suostuminen: tässä Beck sanoo saman näin: ”Annan tämän hetken olla juuri sellainen kuin se on”. Vähän samaa ajatusta on kai Tommi Hellstenin  Saat sen mistä luovut -kirjassa.

Mielenkiintoisinta ovat viittaukset aivokarttoihin: Beck kuvaa, miten hän ollessaan kytkettynä aivoja kartoittavaan tietokoneeseen oppi, että voimakkaiden pelon kokemusten muistaminen ja antautumismantran toistaminen alensi ahdistukseen liittyvien beta-aaltojen esiintymistiheyttä. Vähitellen kokemus opetti häntä tyyntymään. Aivokarttojen avulla on osoitettu, että aivoja voi muuttaa ajattelemalla uudella tavalla.

Mielenkiintoisia käsitteitä kirjassa ovat myös uniaika tai ”kaikkiaina” sekä tunneyhteys. Kaikkiaina viittaa sekä eräiden alkuperäiskansojen että Albert Einsteinin aikakäsitykseen, jonka mukaan menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden välinen ero on vai itsepäinen päähänpinttymä ja illuusio. Tämän käsityksen mukaan aika ei ole lineaarinen vaan kaikki hetket ovat olemassa yhtä aikaa - aina ja ikuisesti. Tunneyhteys puolestaan viittaa niin mystikkojen kirjoituksista kuin kristinuskostakin tuttuun ajatukseen siitä, että maailmankaikkeus merkitsee kaiken yhteneväisyyttä tai yhteyttä. Ihminen on osa luontoa ja ihmiskunta kaikki yhtä: siitä myös käsky rakasta lähimmäistäsi kuin itseäsi.  Kaikki sinänsä kovin tuttua asiaa.

Sivulla 187 on harjoituksia Les Fehmin kirjasta The Open -Focus Brain, jossa selostetaan tarkkaavaisuusmenetelmiä, joiden avulla voi saada aikaan mielialamuutoksia ja parantaa fyysistä terveyttä.

Harjoituksissa kuvitellaan tulevaisuuden tilanteita, joissa on toteutuneena se mitä ihminen toivoo: loputon rakkaus, mielekäs työ, kiinnostavia seikkailuja tai alituinen ilo. Kirjailija uskoo, että oman tulevaisuuden visualisointi ilman takertuvaa energiaa saa aikaan luovan reaktion koko aineellisessa todellisuudessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.