sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Tapiola syntyy uudestaan

klikkaa kuva isommaksi
Puutarhakaupunki urbaanistuu. Sisältyykö lauseeseen sisäinen ristiriita eli oksimorooni?

Niin voisi ajatella, mutta näin tosiasiassa tapahtuu. Metron kylkiäisenä Tapiolaan rakennetaan huimasti lisää asuin- ja liiketaloja. Nyt on käynnissä jo kolme työmaata: yläkuvan Kaupinkallio, johon tulee kolme kerrostaloa ja seuraavan kuvan Kelloseppä, johon taloja tulee kaksi. Viimeksimainitut toki tulevat purettujen asuntolarakennusten tilalle.

klikkaa kuva isommaksi
 Revontulentien ja Etelätuulentien kulmaukseen nousee seitsemän talon kompleksi. Korkeimmat talot noussevat kuvassa taka-alalla näkyvien taskumattien korkeuteen.

klikkaa kuva isommaksi
Korkeampia taloja lienee tulossa Revontulentielle ja varsinaiset pilvenpiirtäjät ilmestynevät Keilaniemeen, johon kaavaillaan jopa nelikymmenkerroksisia pilvenpiirtäjiä.

Parin kolmen vuoden sisällä maisema muuttuu totaalisesti. Vastaavaa varmaan nähtiin silloin kun Etu-Töölö rakennettiin.

4 kommenttia:

 1. Meita on jo niin paljon etta asuntoja pitaa aina vaan lisata. Mutta olemmeko onnellisimpia kuin silloin kun meita oli vahemman?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hpy, Hyvä kysymys! Liian harva on liian vähän ja liian monta on liikaa. Liian suurissa ihmiskeskittymissä ihmiset muuttuvat toisilleen näkymättömiksi ja yhteisöllisyys vähenee. Kyläyhteisössä on inhimillisempää; suurkaupungissa saa olla anonyyminä, jos sellaista kaipaa. Saa vaikka maata kuolleena asunnossaan kuukausia ennenkuin löydetään.

   Poista
 2. Kauan Tapiola saikin olla väljänä, mutta raha ja tarve ratkaisevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arleena, juuri tästä on kysymys. Metro tulee kalliiksi ja Espoo rahoittaa sitä myymällä rakennusoikeutta. Toki logistisesti on järkevää, että liikenneyhteyksien viereen keskitetään asumista ja toimintoja. Maailma muuttuu, sille ei voi mitään.

   Toivottavasti Tapiolasta tulee parempi kuin sen 1980-luvulla rakennettu uusi keskus, joka on niin epäonnistunut, että sen huonommaksi ei voi mennä, ja joka nyt siis suureksi osaksi puretaan tämän uuden keskustan tieltä pois. Toivottavasti Tapiolasta ei tule uutta Itä-Pasilaa.

   Onneksi Tapiolan vanhaan ytimeen ei kosketa, vaan pänvastoin isot nurmikot ja istutukset palautetaan. Tästä voi tulla hyväkin. Olen optimisti. Ei ammuta ideaa alas ennenkuin nähdään mikä on tulos. Mutta oikea puutarhakaupunki se ei sitten enää ole. Ehkä siitä tulee puutarhakapunki, jonka keskusta on kuin pieni suurkaupunki.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.