perjantai 1. marraskuuta 2013

Taina Haahti: Koeaika

Jälleen mieluinen lukukokemus! Tilasin tämän HelMetistä Helsingin Sanomien arvostelun kirvoittamana. Taina Haahti kirjoittaa hyvin ja uskottavasti: samaistumispintaa löytyy ainakin minulle ihan jo oman kokemuspohjani takia.

Teos rakentuu suoran kerronnan, takautumien ja päähenkilön päiväkirjamerkintöjen varaan. Tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin ja Pariisiin. Ympäristöt on kuvattu yksityiskohtaisesti, mikä saa lukijan kulkemaan tarinassa mukana, ainakin jos nämä kaupungit ovat tuttuja.

Päähenkilö, Lea on viittäkymppiä lähestyvä, vuoden johtajaksi valittu henkilöstöjohtaja, joka kuitenkin on saanut työstään potkut ja joka elää elämänsä koeaikaa. Siitä ehkä kirjan nimi. Koeaika voi toisaalta viitata erään Lean rekrytoiman henkilön koeaikaan, jolloin tämä joutui tekemään vaikean uraansa vaikuttavan ratkaisun, joka puolestaan vaikutti syvästi Lean omaan elämään.

Kirjassa ei ole paljoakaan toimintaa ja tapahtumia, sitäkin enemmän ajattelua ja pohdiskelua johtajuudesta, ihmisten kohtaamisesta, uskalluksesta tarttua elämän tarjoamiin tilaisuuksiin, vastuusta. Ehkä eniten juuri vastuusta: kirjassa viitataan useampaan kertaan Antoine de Saint-Exupéryn luoman Pikku Prinssin ajatukseen siitä, että ihminen vastuussa kaikesta kesyttämästään eli kaikesta minkä on omakseen ottanut.


2 kommenttia:

  1. Tämäkin kuulostaa hyvin mielenkiintoiselta - jälleen olet ilmeisesti löytänut "helmen". Lupaan olla nopea lukija, mikäli ......

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jutta, Laina-aika on 25.11 asti. Voisin tuoda kirjan sinulle vaikka lauantaina, jos tahdot. Soita.

      Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.