sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Virpi Hämeen-Anttila: Marionetit


Kirjan henkilöt ovat esiintyviä taiteilijoita: näyttelijöitä, miimikoita, akrobaatteja, jonglöörejä ja nukketeatterin tekijöitä. Neljä päähenkilöä, kaksi miestä ja kaksi naista, ovat kasvaneet yhdessä lapsesta saakka, välillä tiet ovat joidenkin osalta erkaantuneet ja sitten taas palataan yhteen. Naiset ovat siskoksia: toinen on kaunis Julia, johon molemmat pojat jo nuorena pihkaantuivat ja jota pitivät saavuttamattomana, toinen on arkipäiväisempi Emma. Onnettomuudekseen Emma ihaili pojista komeampaa Mikiä, mutta kun ei tätä saanut, tyytyi menemään naimisiin kiltin ja turvallisen Jannen kanssa.

Tässä alkuasetelma. Kun porukka sitten aikuisena taas on koolla, itse kutakin vähän jännittää, roihahtaako nuoruuden rakastuminen uuteen liekkiin ja miten siitä sitten selvittäisiin. Tulee suuri onnettomuus, jonka jälkeen jokainen huomaa miten tyytyväinen on omaan kumppaniinsa ja omaan elämäänsä.

Kirja on tavattoman keinotekoisen ja lapsellisen tuntuinen. Akrobatiaharjoittelua ja nukketeatterin tilbehöörien kanssa puuhaamista kuvataan loputtoman yksityiskohtaisesti. Replikointia on runsaasti, ilman että siinä olisi mitään terävää tai merkityksellistä. Pitkäveteinen teos kerta kaikkiaan. En suosittele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.