tiistai 31. heinäkuuta 2012

Rapuja

klikkaa kuva isommaksi

Ensimmäistä kertaa elämässäni taisin nyt syödä rapuja lounaaksi, parvekkeella auringon paisteessa. Yleensä ravut kuuluvat iltaan, joten nyt tuli jotakin opiksi otettavaa. Lounaalle viisi rapua riittää mainiosti, ainakin auringonpaisteessa. Helteessä ravut nimittäin kuivuvat ja viini lämpenee lasissa nopeasti. 

Nyt rapujen keittämisestä on ruvettu puhumaan myös eettisessä mielessä, ei vain sopivasta suola-, sokeri- ja tillimäärästä. Alemmassa kuvassa näenkin saksiniekan syyttävän katseen, joka osuu omatuntooni. Nämä ravut ostin valmiiksi keitettynä, mutta ei kai se silti vapauta vastuusta. 

Ennen ei tullut mieleenkään, että ravut kärsivät, kun ne heitetään kiehuvaan veteen. Tai arveltiin, että rapu kuolee niin nopeasti, ettei se ehdi kokea kipua. Mistä me sen voisimme tietää? Miten kehittynyt ravun hermosto on? Mitä kalat mahtavat kokea veneen pohjalla sätkiessään?klikkaa kuva isommaksi

10 kommenttia:

 1. No, ellet keita niita elavina sinun pitaa tappaa ne jollain toisella tavalla... tai sitten ne kuolevat hitaasti auringonpaisteessa, kiehuvaa vetta odottaen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hpy, Luulen kyllä, että kiehuvaan veteen joutuessaan ravut kuolevat nopeasti enkä edes tiedä miten vaihtolämpöinen eläin kokee lämpötilan muutoksen. Ehkä ei pidä humanisoida nilviäisiä.

   Ravut itse ovat julmia saalistajia, eivätkä varmasti mieti, miltä kalasta tuntuu, kun se joutuu ravun saksien väliin.

   Poista
 2. Oli muuten varmaan hyvaa, ravut kun ovat aivan kuin pienia hummereita.

  VastaaPoista
 3. En ole koskaan maistanut! Tykkään kyllä katkaravuista, mutta sehän onkin sitten ihan eri juttu. Mistähän syystä ne keitettäessä vaihtavat noin totaalisesti väriä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tillariina, Elävässä ravussa punainen väriaine on sitoutunut proteiiniin, jolloin sen väri on sininen tai harmaa. Kuumennettaessa väriaine irtoaa proteiinista jolloin rapu muuttuu punaiseksi. Ravun maku riippuu kovasti siitä, miten se on keitetty. Oikea määrä suolaa, sokeria ja kruunutilliä on kaiken a ja o.

   Poista
 4. Samat fundeeraukset täällä, eivätkä rajoitu vain rapujen syöntiin, silti syön ja nautin.

  VastaaPoista
 5. Näitä tulee ajatelleeksi myös kalastaessa. Sattuu varmaan kalan suuhun uistimen tarttuessa siihen. Rapuja en ole koskaan syönyt. Hummeria yhden kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaanon, Hirveän vaikea tietää, miten kalojenkaan hermosto välittää kipua. Lämpötilan vaihtelua vaihtolämpöinen eläin tuskin tunnistaa, kun sen kehon lämpötila vaihtuu ympäristön mukaan. Muuten kalat varmaan palelisivat talvella ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.