keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Ryhtyisinkö karppaamaan?

klikkaakuva isommaksi
 
Karppaus herättää suuria tunteita. Milloin tutkimuksissa paljastuu karppauksen vaarat terveydelle, milloin taas sen edulliset terveysvaikutukset, erityisesti laihduttajille.

Tänään lööpeissä kerrotaan karppaajien vastaiskusta, ilmeisesti äskettäin raportoitua karppauksen aiheuttamaa sydäntautiriskiä vastaan.  Aihe on kuuma ja luultavasti koko käsite merkitsee eri ihmisten mielikuvissa melko lailla eri asiaa. Yhden mielestä runsas marjojen ja hedelmien syönti ilman perunaa ja vehnäjauhoja on karppaamista, toiselle se taas merkitsee voissa paistettua pekonia ja munaa.klikkaa kuva isommaksi

Oli miten oli, useimpien mielestä varmaan on hyväksi syödä paljon antosyaniineja ja kuituja sisältäviä kasviksia (siis marjoja, hedelmiä ja vihanneksia) sekä riittävästi välttämättömiä amino- ja rasvahappoja esimerkiksi kalan muodossa. Laihtumisen kannalta tärkeintä on oikea määrä energiaa suhteessa kulutukseen. 

Kun asia lopulta on kovin simppeli ja kaiken lisäksi täysin henkilökohtainen, on mahdoton käsittää, mistä karppauksen ympärillä kiehuva raivo kumpuaa. Luulisi itse kullekin olevan saman tekevää, mitä naapuri suuhunsa pistää. Edes tupakan ja alkoholin käyttö ei näytä kirvoittavan samanlaista tarvetta oikeassa olemiseen, vaikka näiden nautintoaineiden liiallinen käyttö hyvinkin voi käydä veronmaksajien kukkarolle lisääntyvien kansansairauksien seurauksena.

Syökö itse kukin ylimääräiset kalorinsa pekonin vai viinerleipien muodossa, on muodostunut kuin uskonnoksi.  Ehkä tässä onkin kysymys juuri uskonnosta, pelastuksesta ja oikeassa olemisesta. Onhan mahdoton ymmärtää katolisten ja protestanttienkaan raivoisaa riitaa, joka on jakanut Pohjois-Irlantia vuosisatoja.
klikkaa kuva isommaksi

Kuvien hiilihydraattilähteet saanevat armon myös karppaajien silmissä. Ainakaan minä en näistä aio luopua.


10 kommenttia:

 1. Näitä kaikkia minäkin mussutan dallaspullien ja muiden sijasta. Sokerin ja valkoisen vehnäjauhon lopettaminen on ensimmäinen askel terveyteen, olkoon se sitten karppausta tai vastakarvaanharjaamista. Ja edelleen, parasta katsoa,mitä suuhunsa laittaa, eikä välittää puolesta/vastaan kommenteista.

  VastaaPoista
 2. Niin, kuka voisi luopua ihanista vihanneksista!
  ...kesän ensimmäiset pavunpalot voin ja suolan kera...

  VastaaPoista
 3. "oikea määrä energiaa suhteessa kulutukseen" ei se sen kummempaa. Ja sitä paitsi, ellet ole suoranaisesti veenyyttääyt naamaluvaasi, niin et sinä mitä karppauksia tarvitse:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaari3, Minä uskon monipuoliseen kotiruokaan. Kiinnostavaa vain, miten paljon huomiota ruokaan nykyään kiinnitetään. Ehkä se on ihmisille tapa korostaa persoonallisuuttaan.

   Poista
 4. Eikö ole hassua, että ihmiset linnoitautuvat helposti jonkun asian taakse ja puolustavat sitä henkeen ja vereen. Tavallinen suomalainen ruoka ei voi olla kovin vaarallista, kun vanhempani ja heidän sisaruksensa ovat porskuttaneet sillä jo yli kahdeksankymmnetä vuotta. Isän veljet käyvät reilusti yhdeksääkymmentä eivätkä ole karppauksesta kuulleetkaan. Hiihtävät vain talvella ja syövät kalaa ja pottua kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, Samaa mieltä olen kanssasi: monipuolinen, mahdollisimman vähän teollisesti käsitelty ruoka on hyvää ja terveellistä. Ruualla kikkailu on sitten erikseen.

   Poista
 5. inulle tai meille ruuuanraaka-aineet ovat henkilöhtainen valinta.
  Miehelläni on ollut jo pitkään hengitysteiden tulehdus, välillä on parempi tilanne ja taas huonompi. Lääkärit reagoivat ongelmaan, että allergiaoireilun syitä on vaikea tutkia lukuisten mahdollisuuksien takia.
  Kun luin Antti Heikkilän kirjan, päätimme kokeilla viljatonta ruokaympyrää, siitä jätettiin pois myös perunat ja sokeri minimoitiin. Kummallekkaan ei ole pahitteeksi myös muutamien kilojen häviäminen.
  Karppaus oli mielestämme hieman ristiriitaista AH:n mielipiteiden kanssa, joten emme ottaneet kokonaisvaltaista karppausta mukaan.
  Paino ainakin on pudonnut kilon viikkovauhdilla ja hengitystieongelmissa on jo havaittavissa suunta parempaan.
  Säännölliset ruoka-ajat ja aterioinnin jälkeen saa nousta pöydästä kylläisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arleena, On selvä, että allergiat tai muut terveysseikat kuten keliakia, diabetes, laktoosi-intoleranssi tai vatsahaava ym. on otettava vakavasti. Luultavasti jokainen on oman kehonsa paras asiantuntija ja jos joku dieetti tuntuu sopivalta, niin eiköhän se silloin myös ole terveellinen.

   Minulle vaan ei koskaan ole kovin rasvainen liharuoka ollut mieleen, joten oikein ortodoksista karppaajaa minusta ei kai voi tulla. Mieluummin vähärasvaista lihaa/kalaa ja paljon kasviksia.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.