maanantai 17. syyskuuta 2012

Arne Nevanlinna: Varma
Toinen kirjaston uutuushyllystä mukaan tarttunut kirja ja oikein mukava lukukokemus. Nevanlinna kirjoittaa sujuvasti ja hänellä on vauhdikas mielikuvitus. 

Lahjakas matematiikan tohtori, Varma Eldenius saa työpaikan galluptutkimuksia tekevästä firmasta ja joutuu huikean vakoiluseikkailun pyörteisiin. Tapahtumat ovat mielikuvituksellisia, mutta kerronta on sujuvaa ja nopeaa, niin että lukijan mielenkiinto pysyy vireillä. Aika hauskasti Nevanlinna myös piirtää henkilöidensä profiilit, mutta olenko haistavinani pientä sovinismia siinä, että tynnyrivartaloisen matematiikan naistohtorin mieshaaveet jäävätkin vain haaveiksi? 

Kirjalla on myös yhteiskunnallinen viesti: sisäpiirin edustajalla on sormensa pelissä aina ja kaikkialla.

Ottaen huomioon Nevanlinnan iän (s. 1925) ja sen että hän on kirjailija pääammattinsa (arkkitehti) ohella ei voi kuin nostaa miehelle hattua! (Vai voiko nainen  ylipäätään nostaa miehelle hattua?)

4 kommenttia:

 1. Kyllä. Nainen voi. Usein ihan syystäkin, joskus vaan on aihetta nostaa hatun sijaan kulmakarvija.

  Mazzarellan kirjasta vielä: minulta se jäi kesken. Tosin kuvittelen lukevani sen vielä loppuun koska olen nauttinut ja nyökytellyt lukiessani hänen kolumnejaan Hbl:ssä.
  Kirjaa lukiessani olen miettinyt juuri noita asioita joista kirjoitit, ja mielestäni vertaus rusinat-pullasta-ajatteluun on osuva, vaikka emme yksittäisissä tapauksissa voikaan tietää mikä osa mistäkin pullasta lopulta jää jäljelle.
  Mazzarellan tekstejä ja kirjoja lukiessani en voi välttyä ajattelemasta sitä, mitä rehellisyys parhaimmillaan on, ja missä taas julkisen ja privaatin raja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, MM:stä sanoisin, että on harmi kun niin hyvä kirjoittaja laskee käsistään noin hutiloidusti tehdyn, etten sanoisi juosten kustun opuksen. Rehellisyys on toki arvo sinänsä, mutta ei loukkaamatta jättäminen ja suunsa sulkeminen myöskään ole pahasta. Tämä tuli mieleeni kun muistelen MM:n taannoista tilitystä miniäsuhteestaan.

   Mitä taas Arne Nevanlinnan kirjoihin tulee, mm. Marie on mielestäni hykerryttävän hyvä. Joskus löysin netistä AN:n mainioita kirjoituksia omasta nuoruudestaan, joissa kuvataan hyvin hauskasti helsinkiläisen säätyläissuvun elämää.

   Poista
 2. Nevalinnan Marie on todella vaikuttava kirja. Se on jäänyt mieleeni intensiivisenä lukuelämyksenä. Varmaa en ole lukenut eikä Nevanlinna montaa kirjaa ole kait kirjoittanutkaan? Ensimmäinen taisi olla omaelämänkerta eläkkeelle jäämisen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi, Nevanlinna on julkaissut paljonkin, ja romaaneja on Varman ja Marien lisäksi ainakin Hjalmar. Kirjastosta löytyy. Paitsi henkilökuvaajana Nevanlinna on myös hyvä ajan kuvaaja. Juttuja vanhasta Helsingistä on ihana lukea.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.