tiistai 18. syyskuuta 2012

Nollan arvoistaNyt kun valtion satojen miljoonien konsulttisopimuksista on löytynyt ilmaa eli täyttä humpuukia tyhjien nettisivustojen, ulkomailla pidettyjen seminaarien, viiden tähden hotellilaskujen ym. muodossa, muistuu minunkin mieleeni miten paljon aikaa konsulttien kanssa tuhraantui. Tuhraantuiko turhaan, sitä sopii miettiä. Asiallinen kehitystyö on ehdottomasti välttämätöntä, mutta paljon oli myös tyhjän tai itsestään selvän jauhamista.

Erityisen hyvin on mieleeni jäänyt sessio, jossa konsulttipojat, jotka toisistaan tukea hakien esiintyivät porukalla, esittivät kalvolla seuraavan päivän ohjelman, englanniksi tietenkin. Tapahtumien väliin oli aina merkitty BRAKE. Kummastelin mielessäni asiaa, ennen kuin rohkaistun kysymään, miksi siinä lukee BRAKE, onko kyseessä joku sisäpiirin vitsi, joka on minulta mennyt ohi. Pojut katsoivat minua alentuvasti ja sanoivat sanan merkitsevän taukoa. Hengitin syvään ja sanoin, niin varovaisesti kuin osasin, että eikö se kirjoiteta BREAK; BRAKE on jarru. Konsultit eivät sanoneet sanaakaan, mutta seuraavan tauon jälkeen kalvo oli muutettu ja siinä luki BREAK. Pojat olivat selvästi viettäneet enemmän aikaa autojen ja Formulakisojen parissa kuin kansainvälisissä kokouksissa.

Englannin taitaminen ei tietysti ole aina asian kannalta oleellista, mutta moinen osaamattomuus ja viitseliäisyyden puute tarkistaa asioita, joista ei ole varma, antaa konsultista varsin epäluotettavan kuvan. No putiikin nimi oli Zeronis, ehkä siitä olisi pitänyt jo alun perin päätellä jotain.

4 kommenttia:

 1. :)
  Harvoin näitä viljelen, mutta nyt on pakko.

  Mainitsemiisi konsulttisopimuksiin sun muihin tyhjän jauhamisiin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, Jälkeenpäin ihmetytti, miksei kukaan muu reagoinut tuohon älyttömyyteen millään tavalla. Ehkä kysymykseni koettiin sessioita ja konsultteja häiritsevänä puuttumisena asiaan joka ei minulle kuulu tai sitten muu porukka oli niin omissa ajatuksissaan, että heitä ei olisi voinut vähempää kiinnostaa se mitä kalvoilla esitetään.

   Poista
 2. Hauskaa sähläämistä, mutta aina se ei naurata, kun rahaa kuluu eikä oikein saa selvää miksi ja mihin.
  Säästökohteita olisi valtiolla, kuten turhat ja tarpeettomat konsulttisopimukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. arleena, Konsulttisopimusten tekeminen on vaativaa puuhaa. Jos tilaaja ei tiedä asiasta yhtään mitään eikä ole tarkkaan määritellyt omaa tahtotilaansa, niin konsultit pyörittävät asiakastaan mennen tullen eikä laskutuksessa ole mitään rajoja. Sopimuksia ei saada poikki, vaan jatkuvasti maksetaan uusista versioista ja päivityksistä, jotka eivät nekään toimi. Toimimattominen ja yhteensopimattomien ohjelmistojen takia kuluu paitsi rahaa myös hirvittävästi asiakkaan työaikaa. Joskus tuntuu, että asiakas joutuu korvauksetta toimimaan ohjelmiston tuotekehittelijänä tai ainakin testaajana.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.