keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Datan murskausta


klikkaa kuva isommaksi

Tietokoneen ostaminen ja käyttöönotto on lasten leikkiä verrattuna vaivaan, joka on edessä kun vanhasta koneesta yrittää päästä eroon. Lehdistä on saanut lukea, miten delatutkin datat kummittelevat kovalevyllä, josta ne kaatopaikan uumenista vielä joutuvat huijareiden käsiin. Valistunut koneen hävittäjä purkaa koneen osiin ja tuhoaa kovalevyn fyysisesti, esimerkiksi lekalla lyömällä. 

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kun hommaan ryhdyttiin, tulikin eteen pulma poikineen. Masinan purkaminen ilman opaskirjaa ja ilman aavistustakaan siitä, mitä sen sisuskalut oikeastaan ovat, ei ollut ollenkaan niin yksinkertaista kun etukäteen olisi voinut kuvitella. Kun koko roska oli ruuvi ruuvilta purettu pieniksi kappaleiksi, ei minulle edelleenkään ollut selvää, missä tuhottavaksi tarkoitettu kovalevy lopulta oli.

Googlaamalla "tietokoneen kovalevyn tuhoaminen" löysin yhden kuvan kovalevystä - se oli suurinpiirtein cd-levyn näköinen - mutta oman tietokoneen sisälmyksistä ei mitään sen tapaista löytynyt. Arvaamalla päättelimme, mikä saattaisi olla etsintämme päämäärä, ja sen naputtelin vasaralla sirpaleiksi.

---

Arvasimme väärin. Naapurin nuorimies, joka ystävällisesti auttoi raskaan näytön ja prosessorin kantamisessa autoon, osoitti missä kovalevy luuraa: siis siinä viimeisessä nurkassa, jonka olimme jättäneet rauhaan, koska olimme päätelleet, ettei se siinä ainakaan voi olla! Tällaista se on kun asiaa osaamattomat tarttuvat toimeen. Ahkeruuskaan ei korvaa osaamisen puutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.