tiistai 18. kesäkuuta 2013

E.L. Doctorow: Homer ja Langley


Aivan verraton kuvaus vanhan mahtisuvun eksentrisistä aikamiespojista, veljeksistä, jotka ovat linnoittautuneet sukutaloonsa New Yorkin hienostoalueella. Langleyn psyyke on ilmeisesti särkynyt sodassa tai sitten hänen hermorakenteensa pakkomielteineen on muuten vain aika erikoinen. Nuorempi veli Homer on sokeutunut melko nuorena ja vanhemmiten hän myös kuuroutuu. 
   Veljekset ovat sotajalalla maailmaa vastaan, mutta ovat toinen toisensa tukena. He ovat varakkaita, mutta jostain syystä vesi- tai sähkölaskun maksaminen sotii heidän oikeustajuaan vastaan ja he mieluummin järjestävät valaistuksen patterilampuilla ja vesihuollon kantoveden avulla. Tavaran kerääminen on heille pakkomielle ja vähitellen valtava sukutalo täyttyy roinasta niin, että lopulta tilaa elämiseen on hyvin niukalti. Langley mm. ostaa ja arkistoi kaikki saatavina olevat lehdet toteuttaakseen visioitaan tulevaisuuden sanomalehdestä, joka olisi kerralla kaiken kattava ja ajanmukainen minä tahansa päivänä, siis valmiiksi kirjoitettuna. Naismaailmassa veljekset koettavat onneaan laihoin seurauksin. 
   Tarina pohjautuu tositapahtumiin. Mieleen tulee joku aika sitten Suomessa tv:ssä esitetty dokumentti samantapaisista sisaruksista (Jacqueline Kennedyn pikkuserkkuja muistaakseni), jotka elivät rikkauksistaan huolimatta käsittämättömän sekamelskan keskellä, kuin kaatopaikalla, ikään kuin muusta yhteiskunnasta irrallaan.

Doctorowin kieli on mestarillista ja hänen huumorinsa sarkastisuudessaan osuvaa. En ole aikaisemmin häneltä mitään lukenut ja tästä tykkäsin kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.