torstai 13. kesäkuuta 2013

Kamerakokeita

Kun vaihdoin kameran DX-rungon (23,5 x 15,6 mm kenno; Nikon D7000) FX-runkoon (35,9 x 24 mm kenno; Nikon D600), tuli mietittäväksi myös mitä tehdä DX-zoomobjektiivin (18-200 mm) kanssa. Onneksi niitä meillä on DX-linssejä vain yksi; kaukoviisaasti olen jo etukäteen ostanut FX-objektiiveja vaikka minulla ei silloin ollut FX-runkoa. Molemmat objektiivityypit toimivat kumassakin rungossa, mutta puutteellisesti. Toisin sanoen kuva-ala leikkaantuu jos käyttää epäsopivaa linssiä. DX-rungolla tietty polttoväli antaa pienemmän kuvakulman kuin FX-objektiivi eli se tavallaan vastaa pitempää polttoväliä.

Halusin kokeilla, mitä asia käytännössä tarkoittaa. Otin pihastamme kuvan ensin 28 mm:n kiinteän polttovälin linssillä: 

ja sitten 28 mm:n polttovälillä käyttäen DX-zoomiobjektiivia:


Kuten saattoi odottaa, kuva-ala on pienempi. 
Seuraavaksi otin uuden kuvan samalla objektiivilla polttovälillä 18 mm:


Nyt kuva-ala on suunnilleen sama kuin 28 mm:n FX-linssillä.

Äkkiseltään herää kysymys, ostinko kiintän polttovälin FX-linssin turhaan, kun vanhalla DX-linssilläkin saa samannäköistä jälkeä.  Kuvat on kuitenkin hurjasti pienennetty, jotta ne sain ladattua tähän blogiin. Kuvien laadusta ei tässä siis voi päätellä kovin paljon.

Osasuurennuksessa pihan takana olevan talon parvekkeesta voi paremmin arvioida, miltä parempi optiikka käytännössä näyttää. Tässä tulos FX-linssillä otetusta kuvasta:ja vertailun vuoksi sama DX-zoomilla:


No, eivät menneet rahat hukkaan! Jonain päivänä saatan vielä harkita sen 24-70 millisen f/2,8-zoomin hankintaa ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.