perjantai 14. kesäkuuta 2013

Vonkale


klikkaa kuva isommaksi
Lähikaupassamme on hyvä kalatiski. Tänään lähes koko tiskin valtasi yli 13-kiloinen lohenvonkale. Pakkohan se oli kuvata. On kuulemma Itämerestä peräisin.

Hyvää kalatiskiä arvostan suuresti. Hyvän vihannes- ja hedelmähyllyn ohella se on minusta ruokakaupan tärkein menestystekijä. Kun kalan saa tuoreena, valmiiksi perattuna ja sen kokoisena palana kuin haluaa, ei ruuan laitto voi juuri helpompaa olla. Kala jos mikä on pikaruokaa, ja kaiken lisäksi terveellistä sellaista.

En kyllä osaa kuvitella, mitä tuolle jättivonkaleelle tapahtuu. Ostaako joku sen kokonaisena vai pilkotaanko se palasiksi? Ei kauppias kovin kauan voi sitä näytilläkään pitää.


7 kommenttia:

 1. Komea lohi, mutta en uko että uuniin kokonaisena sopii.
  Kalasta tykätään meilläkin. Tänään laitoin kuhaa.
  Pikkukalat on jouduttu jättämään kokonaan pois, ei siksi että ei tykättäisi, vaan mies ei saa niitä syödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena, sama juttu täällä: miehen kihti ei siedä pikkukalojen nahkaa ja muikut ovat kiellettyä herkua jota vain kaiholla muistellaan. Kuha ja ahven ovat herkkua. Onneksi ahvenet saa valmiina fileinä ilman nahkaa.

   Poista
 2. On aikamoinen vonkale.
  Lohta tuleekin syötyä n.kerran viikossa. Siitä saa helposti maukasta ruokaa.

  Mukavaa viikonloppua Ina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa, lohi onkin hyvää ja sitä saa monenlaista. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 3. Epätietoinen kyselee, miksi lohi on sallittu ja muikku ei. Molemmat rasvaisia kaloja. Miksi koko on ratkaiseva tekijä? Mietimme RR kera, muttei keksitty.

  VastaaPoista
 4. Vai onko kyse siis nahasta? Eli että lohen nahan voi jättää syömättä, mutta muikkujen nylkeminen harvoin onnistuu? Paekallissiin mukkaa lokakuun muikut issoi ja niit voip fileeratakin. No, Espooseen saakka niitä vonkaleita tuskin tuoreina saadaan montaa kuskattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jutta, Juuri nahasta lienee kysymys. Ymmärtääkseni siinä on paljon typpiemäksiä jotka ovat kihtipotilaalle myrkkyä. Lallin ei tarvitse syödä kuin muutama muikku, niin jalat on kipeinä. Kihtipotilaan kannattaa jättää kalan nahka syömättä. No, nyt jalat eivät enää kanna muusta syystä.

   Poista

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.